Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera (CROSBI ID 692753)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana
hrvatski
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva, a njegova prednost u odnosu na ostale vrste mesa je u povoljnom nutritivnom sastavu i nižoj cijeni. Korištenjem funkcionalnih sastojaka u hrani peradi, moguće je proizvesti meso s povećanim sadržajem funkcionalnih sastojaka koje ima pozitivan benefit za ljudsko zdravlje. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su omega-3 masne kiseline i antioksidanti (selen, lutein, zeaksantin, vitamin E, vitamin A). Izvori omega-3 masnih kiselina u hrani peradi su biljna ulja i riblje ulje, a u novije vrijeme sve više u uporabi su mikroalge. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA) i eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnost za peradarsku proizvodnju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikrolagi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih LC-PUFA n-3. Cilj rada je prikazati mogućnosti obogaćivanja mesa peradi omega-3 masnim kiselinama dodatkom mikroalgi u smjese za tov pilića.
mikroalge, hrana, pileće meso, DHA, EPA
nije evidentirano
engleski
The effect of microalgae in feed on the omega-3 fatty acid content in broiler meat
nije evidentirano
microalgae, feed, broiler meat, DHA, EPA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
65-65.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
Modrić, M. ; Matin, A.
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
poster
06.06.2018-08.06.2018
Opatija, Hrvatska