Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima (CROSBI ID 692751)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Hanžek, Danica Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modsrić, M. ; Matin, A. (ur.). Zagreb: Krmiva, 2018. str. 42-43

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Hanžek, Danica

hrvatski

Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima

Jaja su kvalitativna animalna namirnica koju ljudi često i rado konzumiraju. Njihova kvaliteta ovisi o raznim čimbenicima od kojih je vrlo bitan sastav hrane, a modificiranje sastava obroka – izbor različitih izvora masti utječe na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja. U radu se komparira profil FA n-3 jaja s konvencionalnim jajima, kao i sadržaj FA u svježim i kuhanim n-3 jajima. Postavlja se pitanje da li su vjerodostojne vrijednosti koje se odnose na svježa jaja prilikom izračuna dnevne konzumacije pojedinih FA. Naša istraživanja pokazala su da su n-3 jaja značajno bogatija s n-3 PUFA (ALA, EPA i DHA). Omega-3 jaja sadržavala su 5, 78%, a konvencionalna 0, 82% n-3 PUFA u ukupnim masnim kiselinama. Udio masnih kiselina u n-3 jajima je sljedeći: SFA 31, 44%, MUFA 42, 75%, n-6 PUFA 20, 03%, a u konvencionalnim jajima: SFA 34, 34%, MUFA 45, 22% i n-6 PUFA 19, 62%. Omjer n-6/n-3 PUFA kod n-3 jaja u našem radu iznosi 3, 47, a u konvencionalnim jajima 23, 77. Poželjnim se smatra uži omjer, a neki autori preporučuju da taj omjer ne prelazi 5-6. Komparacija profila FA u svježim i termički obrađenim jajima (kuhanim 10 min na 950C) pokazuju da postoje razlike u sadržaju pojedinih FA, ali one nisu statistički značajne (P>0, 05). Ovi pokazatelji, kao i rezultati nekih drugih autora, objašnjavaju opravdanim izračun i prikaz konzumacije FA u svježim jajima, što je također i naš zaključak.

profil masnih kiselina, n-3 PUFA, svježa jaja, termička obrada

nije evidentirano

engleski

Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs

nije evidentirano

fatty acid profile, n-3 PUFA, fresh eggs, thermal processing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-43.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018

Modsrić, M. ; Matin, A.

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

poster

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano