Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine (CROSBI ID 692728)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ela, Mijatović ; Dalibor, Broznić Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine // Knjiga sažetaka: SANITAS 2020 - 3. studentski kongres zaštite zdravlja / Vratović, Leana ; Pedisić, Irinea ; Previšić, Iva (ur.). Rijeka, 2020. str. 29-29

Podaci o odgovornosti

Ela, Mijatović ; Dalibor, Broznić

hrvatski

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine

U ljudskom organizmu pronađene su brojne uloge soka aronije i crnog vina. Ovi napitci poznati su po jakom antioksidativnom učinku, kardioprotektivnom, hepatoprotektivnom, antibakterijskom te neuroprotektivnom djelovanju u kojima antioksidansi reduciraju brojne slobodne radikale koji uzrokuju veliki broj bolesti. Kinetika njihovih reakcija može se opisati matematičkim pristupom, odnosno modeliranjem pomoću jednadžbi. Ovim istraživanjem proučavan je sinergizam antioksidanasa iz soka aronije i crnog vina. Pripremljeno je pet uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1, MIX 2, MIX 3) kojima se analizirala antioksidativna aktivnost uz DPPH• i TEAC test te kinetika kemijskih reakcija s tri monofazna i jednim bifaznim matematičkim modelom. Ukazano je da smjesa aronije i crnog vina u omjeru 1:1 (MIX 1), pokazuje najjači sinergizam ovih komponenti te najjači antioksidativni kapacitet u odnosu na druge mješavine. Uspoređivanjem statističkih pokazatelja, o slaganju eksperimentalnih i modelnih podataka, utvrđeno je kako bizafni model prvog reda najbolje opisuju kinetiku kemijskih reakcija DPPH• radikala i antioksidanasa, dok je najlošiji opis kinetike dao model nultog reda. Time je i dokazano postojanje dvaju vrsta antioksidanasa koji reagiraju s DPPH• radikalom različitim brzinama te uzrokuju i dvije faze reakcije. Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dvaju vrsta antioksidanasa i što bolji zdravstveni učinak.

aronija ; crno vino ; antioksidansi ; DPPH radikal ; TEAC ; matematički modeli ; kinetika

nije evidentirano

engleski

Antioxidative synergism of the squeezed aronia juice and black wine mixtures of three grape varieties from the Bujština area

nije evidentirano

aronia ; red wine ; antioxidants ; DPPH radical ; TEAC ; mathematical models ; kinetics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

29-29.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka: SANITAS 2020 - 3. studentski kongres zaštite zdravlja

Vratović, Leana ; Pedisić, Irinea ; Previšić, Iva

Rijeka:

2623-6346

Podaci o skupu

3. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2020

predavanje

19.06.2020-21.06.2020

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Prehrambena tehnologija, Temeljne medicinske znanosti