Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Leguminoze kao važan izvor proteina (CROSBI ID 433802)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vučemilo, Nera Leguminoze kao važan izvor proteina / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Vučemilo, Nera

Banjari, Ines

hrvatski

Leguminoze kao važan izvor proteina

Mahunarke su cijenjene u cijelom svijetu kao održiva i jeftina alternativa mesa i mesnih prerađevina. Mahunarke su nutritivno vrijedne pružajući visoko kvalitetne proteine (20-45 %), esencijalne aminokiseline, kompleksne ugljikohidrate (± 60 %) i prehrambena vlakna (5- 37 %). Mahunarke imaju nizak udio masti i ne sadrže kolesterol. Kada su u pitanju vitamini i minerali, svakako treba istaknuti sadržaj željeza, kalcija, magnezija, kalija i cinka. Zatim su tu vitamini B-kompleksa, osobito folna kiselina. Ono što je još uistinu impresivno je sadržaj fitokemikalija u mahunarkama. Samo neke od važnijih uključuju izoflavone koji štite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma te saponini i fitosteroli koji pomažu sniziti razinu kolesterola u krvi. Istraživanje je pokazalo da većina bioaktivnih spojeva u mahunarkama posjeduje antioksidativna svojstva. Zbog njihovog sastava, mahunarke su privlačne potrošačima koji vode brigu o zdravlju, celijakičarima i dijabetičarima kao i potrošačima koji brinu o tjelesnoj masi. Važno je napomenuti da su leguminoze namirnice s niskim glikemijskim indeksom (GI). Drugim riječima, namirnice sa niskim GI ne uzrokuju nagle i dugotrajne skokove glukoze u krvi i prehrana bogata ovakvim namirnicama pomaže u očuvanju stabilne i niske razine glukoze u krvi. Prehrana koja obiluje hranom niskog ili umjerenog GI može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 kao i pretilosti. Predmet istraživanja ovog rada odnosi se na analizu leguminoza kao važnog izvora proteina i minerala.

leguminoze ; proteini ; minerali ; glikemijski indeks ; prevencija bolesti

nije evidentirano

engleski

Legumes as Important Sources of Proteins

nije evidentirano

legumes ; proteins ; minerals ; glycemic indeks ; disease prevention

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

20.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Nutricionizam