Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa (CROSBI ID 433782)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćorković, Ina Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa / Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav (mentor); Šafranko, Silvija ; Jakovljević Martina (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Ćorković, Ina

Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav

Šafranko, Silvija ; Jakovljević Martina

hrvatski

Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa

Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost iskorištenja nusproizvoda kore mandarine sorte Citrus unshiu primjenom inovativnih tehnika ekstrakcije. Prvi korak istraživanja uključio je ekstrakciju isparljivih komponenti iz kore mandarine primjenom ekstrakcije superkritičnim CO2 (SC-CO2) pri različitim procesnim uvjetima tlaka (100 i 300 bar) te analizu dobivenih ekstrakata primjenom plinske kromatografije s masenim detektorom (GC/MS). Nakon SC-CO2 ekstrakcije zaostaje materijal bogat bioaktivnim spojevima koji su se iz kore mandarine ekstrahirali primjenom vode u subkritičnom stanju. Ispitan je utjecaj različitih procesnih parametara (temperatura (130 - 220 °C), vrijeme ekstrakcije (5 -15 min), omjer tekuće/kruto (10- 30 ml/g) na svojstva i kemijski sastav ekstrakata. Identifikacija i kvantifikacija pojedinih bioflavonoida, od kojih se hesperidin izdvaja kao najzastupljeniji flavanon u kori mandarine, ostalih polifenolnih spojeva kao mogućih međuprodukata termalne razgradnje provelo se primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti s detektorom niza dioda (HPLC- DAD). Uporabom spektrofotometrijskih metoda određena je antioksidacijska aktivnost i udio polifenola u ekstraktima. Provedena je i optimizacija procesa primjenom metode odzivnih površina korištenjem programa Design Expert®.

kora mandarine ; ekstrakcija ; bioaktivni spojevi ; metoda odzivnih površina

nije evidentirano

engleski

Green Extraction Techniques for the Extraction of Bioactive Compounds from Mandarin Peel (Citrus unshiu): Phytochemical Analysis and Process Optimization

nije evidentirano

mandarin peel ; extraction ; bioactive compounds ; response surface methodology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

17.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Kemijsko inženjerstvo

Poveznice