Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa (CROSBI ID 433782)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćorković, Ina
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav
Šafranko, Silvija ; Jakovljević Martina
hrvatski
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost iskorištenja nusproizvoda kore mandarine sorte Citrus unshiu primjenom inovativnih tehnika ekstrakcije. Prvi korak istraživanja uključio je ekstrakciju isparljivih komponenti iz kore mandarine primjenom ekstrakcije superkritičnim CO2 (SC-CO2) pri različitim procesnim uvjetima tlaka (100 i 300 bar) te analizu dobivenih ekstrakata primjenom plinske kromatografije s masenim detektorom (GC/MS). Nakon SC-CO2 ekstrakcije zaostaje materijal bogat bioaktivnim spojevima koji su se iz kore mandarine ekstrahirali primjenom vode u subkritičnom stanju. Ispitan je utjecaj različitih procesnih parametara (temperatura (130 - 220 °C), vrijeme ekstrakcije (5 -15 min), omjer tekuće/kruto (10- 30 ml/g) na svojstva i kemijski sastav ekstrakata. Identifikacija i kvantifikacija pojedinih bioflavonoida, od kojih se hesperidin izdvaja kao najzastupljeniji flavanon u kori mandarine, ostalih polifenolnih spojeva kao mogućih međuprodukata termalne razgradnje provelo se primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti s detektorom niza dioda (HPLC- DAD). Uporabom spektrofotometrijskih metoda određena je antioksidacijska aktivnost i udio polifenola u ekstraktima. Provedena je i optimizacija procesa primjenom metode odzivnih površina korištenjem programa Design Expert®.
kora mandarine ; ekstrakcija ; bioaktivni spojevi ; metoda odzivnih površina
nije evidentirano
engleski
Green Extraction Techniques for the Extraction of Bioactive Compounds from Mandarin Peel (Citrus unshiu): Phytochemical Analysis and Process Optimization
nije evidentirano
mandarin peel ; extraction ; bioactive compounds ; response surface methodology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
17.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek