Razvoj čokolade s jakim alkoholnim punjenjem (CROSBI ID 433778)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Trgovac, Mirela
Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav
Barišić, Veronika
hrvatski
Razvoj čokolade s jakim alkoholnim punjenjem
Cilj ovog rada bio je razviti novi proizvod - tamnu čokoladu s jakim alkoholnim punjenjem na bazi pića Jägermeister®. Za izradu punjenja su korišteni guar guma i kakaova ljuska. Ukupno su proizvedene četiri čokolade, od kojih su dvije s dodatkom arome gorkog biljnog likera. Za proizvodnju čokoladne mase korišten je kuglični mlin, a utjecaj sastojaka punjenja na stabilnost punjene čokolade određen je mjerenjem boje i sjaja. Iz rezultata se može zaključiti da su čokolade kod kojih je za izradu korištena kakaova ljuska bile stabilnije od čokolada za čiju je izradu korištena guar guma. Senzorsko ocjenjivanje punjenih čokolada proveo je trenirani senzorski panel koji se sastojao od 5 ocjenjivača. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja sa skalom od 20 ponderiranih bodova. Senzorski su najbolje ocijenjene tamne čokolade koje su u sastavu punjenja sadržavale kakaovu ljusku. U radu je predloženo rješenje za ambalažu te je provedena online anketa kako bi se ispitala sklonost potrošača za novi proizvod. Prema rezultatima ankete može se zaključiti kako bi proizvodnja ove čokolade bila poželjna.
punjena čokolada ; alkohol ; kakaova ljuska ; guar guma
nije evidentirano
engleski
Development of Chocolate with a Strong Alcoholic Filling
nije evidentirano
filled chocolate ; alcohol ; cocoa shell ; guar gum
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
17.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek