Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva (CROSBI ID 433730)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vučko, Lucija
Kos, Blaženka
hrvatski
Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva
Cilj diplomskog rada bio je ispitati utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost, kao i ekspresiju S- proteina autohtonih sojeva Lactobacillus plantarum SF9C i Lactobacillus brevis SF9B. Na temelju provedenih metoda za određivanje antimikrobne aktivnosti, oba ispitivana Lactobacillus soja pokazala su srednje do jako antibakterijsko djelovanje prema odabranim test-mikroorganizmima, potencijalnim onečišćivačima hrane. Međutim, dobiveni rezultati nakon izlaganja supernatanta kulture soja Lb. plantarum SF9C visokoj temperaturi i enzimu proteinaza K pokazuju kako djelovanjem visoke temperature i proteinaze K dolazi do smanjenja antibakterijske aktivnosti prema ispitivanim test-mikroorganizmima, što je uzrokovano inaktivacijom proizvedenog bakteriocina plantaricina. Nadalje, potvrđena je ekspresija S-proteina kod soja Lb. brevis SF9B te odsutnost S-proteina kod soja Lb. plantarum SF9C. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti kako bi svojstvo proizvodnje bakteriocina soja Lb. plantarum SF9C i S- proteina soja Lb. brevis SF9B moglo omogućiti njihovu potencijalnu združenu primjenu kao probiotičkih sojeva s pojačanim probiotičkim učinkom njihovih specifičnih biomolekula.
antimikrobno djelovanje ; bakterije mliječne kiseline ; bakteriocini ; S-proteini
nije evidentirano
engleski
Effects of high temperature and proteinase K on antibacterial activity of Lactobacillus strains
nije evidentirano
antimicrobial activity ; lactic acid bacteria ; bacteriocins ; S-layer proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
15.06.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb