Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva (CROSBI ID 433730)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vučko, Lucija Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva / Kos, Blaženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Vučko, Lucija

Kos, Blaženka

hrvatski

Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva

Cilj diplomskog rada bio je ispitati utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost, kao i ekspresiju S- proteina autohtonih sojeva Lactobacillus plantarum SF9C i Lactobacillus brevis SF9B. Na temelju provedenih metoda za određivanje antimikrobne aktivnosti, oba ispitivana Lactobacillus soja pokazala su srednje do jako antibakterijsko djelovanje prema odabranim test-mikroorganizmima, potencijalnim onečišćivačima hrane. Međutim, dobiveni rezultati nakon izlaganja supernatanta kulture soja Lb. plantarum SF9C visokoj temperaturi i enzimu proteinaza K pokazuju kako djelovanjem visoke temperature i proteinaze K dolazi do smanjenja antibakterijske aktivnosti prema ispitivanim test-mikroorganizmima, što je uzrokovano inaktivacijom proizvedenog bakteriocina plantaricina. Nadalje, potvrđena je ekspresija S-proteina kod soja Lb. brevis SF9B te odsutnost S-proteina kod soja Lb. plantarum SF9C. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti kako bi svojstvo proizvodnje bakteriocina soja Lb. plantarum SF9C i S- proteina soja Lb. brevis SF9B moglo omogućiti njihovu potencijalnu združenu primjenu kao probiotičkih sojeva s pojačanim probiotičkim učinkom njihovih specifičnih biomolekula.

antimikrobno djelovanje ; bakterije mliječne kiseline ; bakteriocini ; S-proteini

nije evidentirano

engleski

Effects of high temperature and proteinase K on antibacterial activity of Lactobacillus strains

nije evidentirano

antimicrobial activity ; lactic acid bacteria ; bacteriocins ; S-layer proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

15.06.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano