Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa (CROSBI ID 281169)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Knezić, Antonija ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa
Biološke opasnosti u lancu proizvodnje mesa specifične su za pojedine životinjske vrste. Sukladno promjenama u načinu uzgoja, preventivnim mjerama, sustavima nadzora i mjerama suzbijanja određene bolesti životinja (zoonoze) su danas gotovo beznačajne za sigurnost mesa. S druge strane, neke bakterijske i parazitarne bolesti se postojećim sustavima kontrole u klaonicama/farmama ne detektiraju na zadovoljavajućoj razini i time mogu predstavljati rizik za potrošače. Primjerice, u proizvodnji svinjskog mesa visok rizik predstavlja Salmonella spp., a srednji rizik Yersinia enterocolitica, Toxoplasma gondii i Trichinella spp. Danas se predlaže sustav osiguravanja sigurnosti mesa koji obuhvaća cijeli proizvodni lanac, a u kojem središnju ulogu ima risk manager koji bi analizirao sve relevantne podatke s farme (npr. rezultati seroloških pretraga, iz transporta, obora, pregleda prije klanja i poslije klanja) i donosio odluke o modelu pregleda (vizualni ili tradicionalni post mortem), potrebi dekontaminacije (bakterijske opasnosti kod rizičnih svinja) ili smrzavanja mesa (paraziti).
inspekcija ; biološke opasnosti ; rizik
nije evidentirano
engleski
Risk-based meat inspection - the example of the pork chain
nije evidentirano
inspection, biological hazards, risk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28 (2)
2020.
26-32
objavljeno
1330-2124