Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorne karakteristike Cognaca (CROSBI ID 433697)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lokner, Kristijan Senzorne karakteristike Cognaca / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Lokner, Kristijan

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Senzorne karakteristike Cognaca

Cognac je poznati francuski vinjak koji se od davnina proizvodi u regiji Charentes u jugozapadnoj Francuskoj, te ima certifikat kontroliranog podrijetla. Njegova sastav vrlo je složen te mu je kvaliteta određena sirovinom, odnosno grožđem i samim proizvodnim procesom. Iako kompleksnog sastava, tradicija njegove proizvodnje leži u dvostrukoj destilaciji vina na jednostavnom destilacijskom uređaju. Arome, odnosno mirise i okuse ovog vinjaka definiraju sami hlapivi spojevi koji proizlaze iz grožđa te nastaju tijekom alkoholne fermentacije, same destilacije ali i ponajviše tijekom dozrijevanja destilata u čuvenim drvenim hrastovim bačvama u kojima mora dozrijevati minimalno dvije godine. Bačve također moraju biti strogo određenog podrijetla. Kako bi mogao nositi certifikat, vino se mora sastojati od 90% sorte Ugni Blanc, Folle blanche i Colombard, a preostalih 10% može sadržavati sorte Folignan, Jurancon blanc i Meslier St-Francois. Temeljni okusi i mirisi samog Cognaca složenog su podrijetla te je izrađena karta koja povezuje glavne spojeve arome nastale tijekom cijele proizvodnje.

Cognac, Charentes, certifikat, sorte, arome

nije evidentirano

engleski

Sensory characteristics of Cognac

nije evidentirano

Cognac, Charentes, certificate, variety, flavor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

10.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija