Senzorne karakteristike Cognaca (CROSBI ID 433697)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lokner, Kristijan
Mihaljević Žulj, Marin
hrvatski
Senzorne karakteristike Cognaca
Cognac je poznati francuski vinjak koji se od davnina proizvodi u regiji Charentes u jugozapadnoj Francuskoj, te ima certifikat kontroliranog podrijetla. Njegova sastav vrlo je složen te mu je kvaliteta određena sirovinom, odnosno grožđem i samim proizvodnim procesom. Iako kompleksnog sastava, tradicija njegove proizvodnje leži u dvostrukoj destilaciji vina na jednostavnom destilacijskom uređaju. Arome, odnosno mirise i okuse ovog vinjaka definiraju sami hlapivi spojevi koji proizlaze iz grožđa te nastaju tijekom alkoholne fermentacije, same destilacije ali i ponajviše tijekom dozrijevanja destilata u čuvenim drvenim hrastovim bačvama u kojima mora dozrijevati minimalno dvije godine. Bačve također moraju biti strogo određenog podrijetla. Kako bi mogao nositi certifikat, vino se mora sastojati od 90% sorte Ugni Blanc, Folle blanche i Colombard, a preostalih 10% može sadržavati sorte Folignan, Jurancon blanc i Meslier St-Francois. Temeljni okusi i mirisi samog Cognaca složenog su podrijetla te je izrađena karta koja povezuje glavne spojeve arome nastale tijekom cijele proizvodnje.
Cognac, Charentes, certifikat, sorte, arome
nije evidentirano
engleski
Sensory characteristics of Cognac
nije evidentirano
Cognac, Charentes, certificate, variety, flavor
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb