Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda (CROSBI ID 433696)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šango, Marina
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda
Proizvodnjom espresso kave, prženjem zrna sirove kave nastaju znatne količine nusproizvoda - srebrne pokožice. U ovom radu je ispitana mogućnost iskorištenja srebrne pokožice kao izvora različitih funkcionalnih spojeva, poput fenola, flavonoida, masnih kiselina i pektina. Izuzev pektina, ostali navedeni spojevi su određeni i u samoj espresso kavi. Nakon mikrovalovima potpomognute ekstrakcije uzoraka (T = 50 i 70 °C, t = 5 i 15 minuta i 50 i 70 %-tne vodene otopine etanola), UV/Vis spektrofotometrijom je potvrđeno da srebrna pokožica sadrži manje fenola (7, 23 - 9, 32 mg g-1) u odnosu na kavu (57, 79 - 70, 98 mg g-1). Metodom plinske kromatografije, nakon Soxhlet ekstrakcije uzoraka je pokazano da u srebrnoj pokožici dominiraju zasićene, a u kavi nezasićene masne kiseline. Nakon refluksiranja uzoraka srebrne pokožice i izolacijom pektina iz različitih kiselih ekstrakata utvrđeno je da najveći udio galakturonske kiseline (57, 86 %) kao pokazatelja čistoće i primjene pektina kao prehrambenog aditiva daje klorovodična kiselina.
Ekstrakcija ; Espresso kava ; Masne kiseline ; Pektin ; Polifenoli ; Srebrna pokožica
nije evidentirano
engleski
Characterization of functional compounds isolated from espresso coffee "Karoma" and silver skin as its byproduct
nije evidentirano
Extraction ; Espresso coffee ; Fatty acids ; Pectin ; Polyphenols ; Silver skin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
16.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb