Primjena teorije planiranoga ponašanja u kupovini ekoloških prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 433689)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martić Kuran, Linda
Mihić, Mirela
hrvatski
Primjena teorije planiranoga ponašanja u kupovini ekoloških prehrambenih proizvoda
Osnovni cilj rada bio je identificirati čimbenike namjere kupovine ekološke hrane hrvatskih potrošača. U radu se, u svrhu formiranja teorijske osnovice, koristila teorija planiranog ponašanja, kao i dosadašnja istraživanja u kojima se ta teorija primijenila. Model ispituje učinak nekoliko nezavisnih varijabli na namjeru kupovine ekološke hrane: stavove prema kupovini, subjektivne norme, percipiranu dostupnost, percipiranu financijsku situaciju, svijest o zdravlju, znanje o ekološkoj hrani i demografske karakteristike. Istraživanje je provedeno na uzorku od 331 ispitanika na području Republike Hrvatske. Rezultati pokazuju da predloženi model objašnjava 55.8% varijance namjere kupovine ekološke hrane. Nadalje, rezultati pokazuju da su subjektivne norme i stavovi najbolji prediktori namjere kupovine ekološke hrane. Varijable percipirana financijska situacija, svijest o zdravlju i znanje o ekološkoj hrani, također, imaju utjecaj na zavisnu varijablu, nešto manju, ali i dalje statistički značajnu. Veza između percipirane dostupnosti i namjere kupovine ekološke hrane nije statistički značajna. Među ispitivanim demografskim karakteristikama utvrđeno je da su bračni status, životna dob i ukupni prihodi kućanstva čimbenici koji značajno utječu na namjeru kupovine ekološke hrane.
ponašanje potrošača ; teorija planiranog ponašanja ; namjera kupovine ; ekološka hrana
nije evidentirano
engleski
Applying the theory of planned behavior in the purchase of organic food
nije evidentirano
consumer behaviour, theory of planned behaviour, intention to buy, organic food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
115
13.03.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Ekonomski fakultet u Splitu
Split