Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica (CROSBI ID 281129)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lasić, Dario ; Vasiljev, Vanja ; Benić, Marijan ; Prskalo, Ivana ; Kuharić, Željka ; Vujnović, Filip
hrvatski
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica
Hrvatska je 2014. objavila Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2014. – 2019. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te je preporučena količina soli 5 grama na dan (2 g natrija), dok prema najnovijim istraživanjima stanovnici u Hrvatskoj i dalje prosječno dnevno unose dvostruko više od preporučene dnevne količine (11, 6 g na dan). U eksperimentalnom dijelu ovog istraživanja u slučajno odabranim uzorcima iz maloprodaje analitički je ispitan sadržaj natrija (te računski ukupni sadržaj soli) više vrsta pekarskih proizvoda (kruh, peciva). U tu svrhu, primjenom sofisticirane analitičke opreme ICP- MS (induktivno spregnuta plazma s masenom spektrometrijom) utvrđene su količine natrija u različitim vrstama kruha, kruščića i peciva. Prosječna vrijednost svih uzoraka iznosi 1, 46 g / 100 g, što prelazi dozvoljenu količinu. Rezultati ukazuju na to da se svi proizvođači još uvijek nisu prilagodili odredbama pravilnika.
sol, kruh, redukcija, hipertenzija
nije evidentirano
engleski
Analysis of the salt content in bread and bakery products after the implementation of new national regulation on cereals and cereal products
nije evidentirano
salt, bread, reduction, hypertension
nije evidentirano