Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića (CROSBI ID 281103)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica
hrvatski
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva. Mišićno tkivo bogato je bjelančevinama i odlikuje se niskim sadržajem masti, te se svrstava u dijetetski proizvod. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA), i u manjim količinama eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnosti za peradarsku industriju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikroalgi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih s polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca (LC-PUFA n-3). Cilj ovog istraživanja je prikazati profil masnih kiselina u mikroalgama i istražiti mogućnosti obogaćivanja peradarskog mesa omega-3 masnim kiselinama dodavanjem mikroalgi u smjese za tov pilića. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja o deponiranju omega-3 PUFA uporabom mikroalgi u hrani tovnih pilića.
mikroalge, pileće meso, omega-3 PUFA, DHA
nije evidentirano
engleski
Microalgae as a source of omega-3 fatty acids in the broilers' feeding
nije evidentirano
microalgae, chicken meat, omega-3 PUFA, DHA
nije evidentirano