Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića (CROSBI ID 281103)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 4; 274-281

Podaci o odgovornosti

Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica

hrvatski

Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića

Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva. Mišićno tkivo bogato je bjelančevinama i odlikuje se niskim sadržajem masti, te se svrstava u dijetetski proizvod. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA), i u manjim količinama eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnosti za peradarsku industriju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikroalgi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih s polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca (LC-PUFA n-3). Cilj ovog istraživanja je prikazati profil masnih kiselina u mikroalgama i istražiti mogućnosti obogaćivanja peradarskog mesa omega-3 masnim kiselinama dodavanjem mikroalgi u smjese za tov pilića. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja o deponiranju omega-3 PUFA uporabom mikroalgi u hrani tovnih pilića.

mikroalge, pileće meso, omega-3 PUFA, DHA

nije evidentirano

engleski

Microalgae as a source of omega-3 fatty acids in the broilers' feeding

nije evidentirano

microalgae, chicken meat, omega-3 PUFA, DHA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22 (4)

2020.

274-281

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice