Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske (CROSBI ID 433634)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Pavlović, Nika Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske / Jokić, Stela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Pavlović, Nika

Jokić, Stela

hrvatski

Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske

Cilj istraživanja bio je usporediti i odabrati najučinkovitiju zelenu tehniku ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), ekstrakcija eutektičkim otapalima potpomognuta mikrovalovima (DES/MAE), ekstrakcija visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED), superkritična CO2 ekstrakcija (SC-CO2) te ekstrakcija vodom u supkritičnom stanju (SWE)) bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda prehrambene industrije ꟷ kakaove ljuske. Identificirane su i kvantificirane sljedeće komponente: metilksantini (teobromin, kofein i teofilin), fenolne komponente (galna kiselina, epikatehin, epigalokatehin, katehin, klorogenska kiselina, kafeinska kiselina i vanilin) te hidroksimetilfurfural u različitim udjelima, u ovisnosti o odabranoj tehnici ekstrakcije, primjenom visoko djelotvorne/tlačne tekućinske kromatografije s detektorom niza dioda. Ispitan je utjecaj različitih parametara ekstrakcije kako slijedi: UAE ꟷ temperatura, vrijeme, omjer tekuće/kruto, snaga ultrazvuka, DES/MAE ꟷ vrsta otapala odnosno odgovarajuća eutektička smjesa, udio vode u otapalu, temperatura, vrijeme, HVED ꟷ omjer tekuće/kruto, frekvencija, vrijeme, SC-CO2 ꟷ tlak, temperatura, vrijeme, SWE ꟷ temperatura, vrijeme i omjer tekuće/kruto. Optimizacija svake pojedine tehnike ekstrakcije provedena je metodom odzivnih površina. Određena je i antioksidacijska aktivnost dobivenih ekstrakata kao i ukupni fenolni sadržaj. U SC-CO2 ekstraktima utvrđen je i masnokiselinski sastav (oleinska, palmitinska, stearinska, palmitoleinska i linolna masna kiselina) plinskom kromatografijom s plameno- ionizacijskim detektorom. Za izolaciju teobromina, katehina i epikatehina najpogodnijom se pokazala SWE kao i za najveći ukupni fenolni sadržaj i antioksidacijsku aktivnost ekstrakata dok se za izolaciju kofeina najpogodnijim pokazao SC-CO2. Hidroksimetilfurfural i teofilin bili su prisutni samo u ekstraktima dobivenim SWE i to u eksperimentima provedenima na višoj temperaturi (220 °C). Za izolaciju galne kiseline najpogodnijom se pokazala UAE dok se za izolaciju kafeinske kiseline najpogodnijom pokazala DES/MAE. Klorogenska kiselina kao i epigalokatehin te vanilin bili su ispod granice detekcije.

kakaova ljuska ; bioaktivne komponente ; zelene tehnike ekstrakcije ; optimizacija

nije evidentirano

engleski

Application of innovative techniques for extracting bioactive components from cocoa shell

nije evidentirano

cocoa bean shell ; bioactive compounds ; green extraction methods ; optimization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

167

13.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija