Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu (CROSBI ID 692585)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Vrdoljak, Marija ; Kegalj, Andrijana Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu // Sociologija i prostor. 2011. str. 475-480

Podaci o odgovornosti

Vrdoljak, Marija ; Kegalj, Andrijana

hrvatski

Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu

Livanjski sir se proizvodi na području planine Cincar, odnosno na krškim poljima - Livanjskom, Glamočkom i Duvanjskom. Tradicionalno se proizvodi već 115 godina i to od svježeg ovčjeg i kravljeg mlijeka u odnosu 80:20. Danas se uglavnom proizvodi od kravljeg mlijeka s obzirom da je proizvodnja ovčjeg mlijeka u konstantnom opadanju. Kemijski sastav Livanjskog sira ovisi prvenstveno o sastavu i kvaliteti mlijeka, te o tehnologiji proizvodnje. Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir koji sadrži približno 50 % mliječne masti, pikantnog okusa tipičnog za ovčje sireve. Livanjski sir proizveden u domaćinstvu sadrži 30, 86 % vode, 69, 12 % suhe tvari, 33, 59 % masti i 48, 44 % mliječne masti u suhoj tvari. Proizvodnja Livanjskog sira u domaćinstvu je dosta niska jer većinom proizvođači imaju mala stada i koriste neproduktivne metode. Osim toga, sir iz domaćinstava, koji se najčešće spravlja od nepasteriziranog mlijeka, je neujednačene kvalitete što je posljedica niskog nivoa higijene, prvenstveno mlijeka, te neujednačene tehnologije. Kod seoske proizvodnje još nije postignuta iskorištenost postojećih kapaciteta, pa tako postoji velika perspektiva za proizvodnjom ovog sira. Povećanjem nivoa higijensko-sanitarnih uvjeta, standardiziranjem tehnologije, te uz pravilan marketinški pristup, Livanjski sir će naći svoje mjesto kao visokoprofitabilni proizvod, a samim time steći uvjete za zaštitu izvornosti i tradicionalne proizvodnje.

livanjski sir, tehnologija, kemijski sastav, organoleptička svojstva

nije evidentirano

engleski

Traditional Livno cheese in farms

nije evidentirano

Livno cheese, technology, chemical composition, organoleptic properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

475-480.

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sociologija i prostor

Hrvatski farmer

1846-5226

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Indeksiranost