Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu (CROSBI ID 692585)
Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vrdoljak, Marija ; Kegalj, Andrijana
hrvatski
Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu
Livanjski sir se proizvodi na području planine Cincar, odnosno na krškim poljima - Livanjskom, Glamočkom i Duvanjskom. Tradicionalno se proizvodi već 115 godina i to od svježeg ovčjeg i kravljeg mlijeka u odnosu 80:20. Danas se uglavnom proizvodi od kravljeg mlijeka s obzirom da je proizvodnja ovčjeg mlijeka u konstantnom opadanju. Kemijski sastav Livanjskog sira ovisi prvenstveno o sastavu i kvaliteti mlijeka, te o tehnologiji proizvodnje. Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir koji sadrži približno 50 % mliječne masti, pikantnog okusa tipičnog za ovčje sireve. Livanjski sir proizveden u domaćinstvu sadrži 30, 86 % vode, 69, 12 % suhe tvari, 33, 59 % masti i 48, 44 % mliječne masti u suhoj tvari. Proizvodnja Livanjskog sira u domaćinstvu je dosta niska jer većinom proizvođači imaju mala stada i koriste neproduktivne metode. Osim toga, sir iz domaćinstava, koji se najčešće spravlja od nepasteriziranog mlijeka, je neujednačene kvalitete što je posljedica niskog nivoa higijene, prvenstveno mlijeka, te neujednačene tehnologije. Kod seoske proizvodnje još nije postignuta iskorištenost postojećih kapaciteta, pa tako postoji velika perspektiva za proizvodnjom ovog sira. Povećanjem nivoa higijensko-sanitarnih uvjeta, standardiziranjem tehnologije, te uz pravilan marketinški pristup, Livanjski sir će naći svoje mjesto kao visokoprofitabilni proizvod, a samim time steći uvjete za zaštitu izvornosti i tradicionalne proizvodnje.
livanjski sir, tehnologija, kemijski sastav, organoleptička svojstva
nije evidentirano
engleski
Traditional Livno cheese in farms
nije evidentirano
Livno cheese, technology, chemical composition, organoleptic properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
475-480.
2011.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sociologija i prostor
Hrvatski farmer
1846-5226
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija