Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije (CROSBI ID 433552)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fišer, Dorotea Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije / Flanjak, Ivana ; Lončarić, Ante (mentor); Bilić Rajs, Blanka (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Fišer, Dorotea

Flanjak, Ivana ; Lončarić, Ante

Bilić Rajs, Blanka

hrvatski

Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije

Lipidi čine oko 30 – 35 % kemijskog sastava čokolade, a značajni su za senzorska i reološka svojstva te stalibnost tijekom skladištenja. Udio lipida, kao i sastav masnih kiselina ovisi o vrsti čokolade (mliječna ili tamna), zatim da li je dodana zamjenska mast i vrsta dodane zamjenske masti. Zadatak diplomskog rada bio je odrediti sastav i udio masnih kiselina različitih vrsta čokolada metodom plinske kromatografije uz plameno-ionizacijski detektor. Analiza je provedena na 5 uzoraka tamne i 8 uzoraka mliječne čokolade s dodatkom različitih vrsta zamjenskih masti, emulgatora i komponenti mlijeka. Udio ukupnih lipida određen je metodom po Folch-u. Masne kiseline u lipidnoj frakciji transesterificirane su u metilne estere masnih kiselina sa hladnom otopinom KOH u metanolu. Rezultati su pokazali da tamne čokolade imaju veći udio ukupnih lipida od mliječnih čokolada što se može pripisati različitom udjelu dodane kakaove mase. Dominantne masne kiseline u svim uzorcima bile su palmitinska (C16:0), stearinska (C18:0) i oleinska kiselina (C18:1), dok su za čokolade sa dodatkom kokosovog ulja karakteristični veći udjeli laurinske (C12:0) i miristinske kiseline (C14:0).

čokolada ; lipidi ; masne kiseline ; GC

nije evidentirano

engleski

Fatty Acid Composition of Different Chocolates as Determined by Gas Chromatography

nije evidentirano

chocolate ; lipids ; fatty acids ; GC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

09.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice