Mikrobiološka čistoća površina u hladnjacima za čuvanje hrane (CROSBI ID 433501)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vujić, Kristina
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Mikrobiološka čistoća površina u hladnjacima za čuvanje hrane
U radu je istražena mikrobiološka čistoća unutrašnjih površina hladnjaka za čuvanje hrane u kućanstvima. Obrisci su uzeti u 25 hladnjaka te je određivana prisutnost Salmonella spp. i Listeria spp. te broj Y. enterocolitica, psihrofilnih bakterija, kvasaca i plijesni, enterokoka, enterobakterija i Pseudomonas spp. Salmonella spp., Listeria spp., Y. enterocolitica, Pseudomonas spp. i enterokoki nisu izolirani. Psihrofilne bakterije utvrđene su u 13 obrisaka (52 % hladnjaka), a njihov se broj kretao u rasponu od 1 do 141 kolonije po cm2. Kvasci i plijesni su utvrđene u 11 obrisaka (44 % hladnjaka) u broju od 0, 1 do 280 CFU/cm2. Enterobakterije su pronađene na površini jednog hladnjaka u broju 2, 6 CFU/cm2. Temperature hladnjaka kretale su se u rasponu od 1 do 11, 3 °C uz srednju vrijednost od 6, 56 °C. Nije utvrđena povezanost temperature hladnjaka s brojem psihrofilnih bakterija i gljivica. Varijabilnost mikrobnih populacija i temperaturnog režima hladnjaka vjerojatno je posljedica različitosti navika i životnog stila vlasnika kućanstava.
hladnjak u kućanstvu, mikrobiološka čistoća, temperatura
nije evidentirano
engleski
Microbial contamination of food refrigerators in households
nije evidentirano
food refrigerators, households, microbial contamination, temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
08.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb