Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uzgoj žižule (CROSBI ID 433484)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Sušanj, Dorian Uzgoj žižule / Batelja Lodeta, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Sušanj, Dorian

Batelja Lodeta, Kristina

hrvatski

Uzgoj žižule

Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko-kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu, malih zahtjeva u pogledu tipa i kvalitete tla te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.

uzgoj, voće, Ziziphus jujuba

nije evidentirano

engleski

Chinese date cultivation

nije evidentirano

fruit, production, Ziziphus jujuba

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

10.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)