Uzgoj žižule (CROSBI ID 433484)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sušanj, Dorian
Batelja Lodeta, Kristina
hrvatski
Uzgoj žižule
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko-kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu, malih zahtjeva u pogledu tipa i kvalitete tla te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.
uzgoj, voće, Ziziphus jujuba
nije evidentirano
engleski
Chinese date cultivation
nije evidentirano
fruit, production, Ziziphus jujuba
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb