Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na biljege upale kod TFF3-/-(C57Bl/6N knockout i WT (C57/6N) kontrolnih miševa (CROSBI ID 433472)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vlahović, Nika
Drenjančević, Ines
Matić, Anita
hrvatski
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na biljege upale kod TFF3-/-(C57Bl/6N knockout i WT (C57/6N) kontrolnih miševa
Cilj istraživanja: Cilj studije je ispitati učinak visokog unosa soli na razinu markera upale i utvrditi postoji li razlika između divljeg tipa i Tff3-/- knockout miševa. Nacrt studije: eksperimentalna studija na pokusnim životinjama Ispitanici i metode: Tff3-/- knockout miševi i WT kontrolni miševi (N = 6-8 po grupi) održavani su na sedmodnevnoj standardnoj prehrani glodavaca (0, 4% NaCl ; niska sol ; NS grupa) ili visokoslanoj (VS) prehrani (4% NaCl). Krv je prikupljena za analizu 8 upalnih citokina (IL-lα, IL-6, IL-10, IL-17A, MCP-1, MIP-lα, MIP-l, TNF-α) u uzorcima seruma upotrebom ProcartaPlex Multiplex Immunoassay-a. Rezultati: Serumska koncentracija IL-6 bila je veća kod Tff3-/- miševa na NS dijeti u usporedbi s WT na NS dijeti. Nisu pronađene značajne razlike u drugim skupinama ili analitima. Nije bilo značajnih efekata visokoslane prehrane ni u jednom soju miševa. Zaključak: Visokoslana dijeta nije utjecala na proizvodnju upalnih markera u serumu. Iako se zna da TFF peptidi imaju različite funkcije, rezultati ovog istraživanja na miševima koji su knockout za Tff3-/- pokazuju da ne postoji povezanost između njihove uloge u upalnom odgovoru uzrokovanom prehranom s velikom soli.
Tff3-/-, visokoslana dijeta, upala
nije evidentirano
engleski
The effect of high dietary kitchen salt intake on the markers of inflammation in TFF3-/-/C57BL/6N knockout i WT (C57BL/6N) control mice
nije evidentirano
Tff3-/-, high salt diet, inflammation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
02.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek