Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja (CROSBI ID 433467)

Ocjenski rad | diplomski rad

Skelin, Kristina Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Skelin, Kristina

Petek, Marko

hrvatski

Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja

Eterična ulja biljni su sekundarni metaboliti, a značajna su kao sirovine za farmaceutsku, kozmetičku i prehrambenu industriju te su važan dio tradicionalne medicine i fitoterapije. Dosadašnje znanstvene spoznaje ukazuju na visoki potencijal ishrane bilja kao agrotehničke mjere u svrhu poboljšanja kvalitete ulja i ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa herbe i ulja. Sam fitokemijski profil biljke pod utjecajem je brojnih čimbenika, a mikro- i makro-elementi imaju specifičnu ulogu u biljnom metabolizmu te mogu neposredno utjecati na biosintezu sastavnica ulja te njihov omjer u biljci. Različiti režimi ishrane različito utječu na sintezu sekundarnih biljnih metabolita. Prekomjerna ishrana dušikom kod pojedinih aromatičnih biljaka uzrokuje veći prinos herbe, no smanjeni prinos u ulju. Veće količine kalija potiču na povećanu sintezu kamfora u ulju lavande, dok primjerice primjena sumpora utječe na povećanu produkciju linaloola i eugenola, ekonomski važnih metabolita, u eteričnom ulju bosiljka.

sekundarni metaboliti, makroelementi, mikroelementi, gnojidba, ljekovito i aromatično bilje

nije evidentirano

engleski

Effect of plant nutrition on quality and composition of essential oils

nije evidentirano

secondary metabolites, macronutrients, micronutrients, fertilization, medicinal and aromatic plants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

10.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)