Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja (CROSBI ID 433467)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Skelin, Kristina
Petek, Marko
hrvatski
Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja
Eterična ulja biljni su sekundarni metaboliti, a značajna su kao sirovine za farmaceutsku, kozmetičku i prehrambenu industriju te su važan dio tradicionalne medicine i fitoterapije. Dosadašnje znanstvene spoznaje ukazuju na visoki potencijal ishrane bilja kao agrotehničke mjere u svrhu poboljšanja kvalitete ulja i ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa herbe i ulja. Sam fitokemijski profil biljke pod utjecajem je brojnih čimbenika, a mikro- i makro-elementi imaju specifičnu ulogu u biljnom metabolizmu te mogu neposredno utjecati na biosintezu sastavnica ulja te njihov omjer u biljci. Različiti režimi ishrane različito utječu na sintezu sekundarnih biljnih metabolita. Prekomjerna ishrana dušikom kod pojedinih aromatičnih biljaka uzrokuje veći prinos herbe, no smanjeni prinos u ulju. Veće količine kalija potiču na povećanu sintezu kamfora u ulju lavande, dok primjerice primjena sumpora utječe na povećanu produkciju linaloola i eugenola, ekonomski važnih metabolita, u eteričnom ulju bosiljka.
sekundarni metaboliti, makroelementi, mikroelementi, gnojidba, ljekovito i aromatično bilje
nije evidentirano
engleski
Effect of plant nutrition on quality and composition of essential oils
nije evidentirano
secondary metabolites, macronutrients, micronutrients, fertilization, medicinal and aromatic plants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb