Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1070499

Post-dijagnostička podrška - ključna karika u sveobuhvatnoj skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji


Mimica, Ninoslav
Post-dijagnostička podrška - ključna karika u sveobuhvatnoj skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji // EdukAl, V (2019), 10-10 (domaća recenzija, kratko priopcenje, stručni)


CROSBI ID: 1070499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Post-dijagnostička podrška - ključna karika u sveobuhvatnoj skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji
(Post-diagnostic support - a key link in comprehensive care for people with dementia and their families)

Autori
Mimica, Ninoslav

Izvornik
EdukAl (1849-8809) V (2019); 10-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, stručni

Ključne riječi
demencija ; post-dijagnostička podrška ; skrb ; obitelj
(dementia ; post-diagnostic support ; care ; family)

Sažetak
Suvremeni menadžment demencije obuhvaća preventivne, kurativne i palijativ-ne intervencije. Edukacija, podizanje svjesnosti o bolesti, antistigmatske kampanje, popularizacija mjera koje mogu smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i drugih demencija, pravodobna dijagnostika, standardna terapija, poslijedijagnostička potpora, palijativna skrb, itd. - svaka za sebe vrlo su važni segmenti u životu osoba s demencijom (0sD-a) i njihovih obitelji, no ključna karika u sveobuhvatnoj skrbi za te bolesnike i njihove obitelji jest upravo poslijedijagnostička potpora koja treba njegovati multiprofesionalnost. Primjena standardnoga farmakološkog liječenje antidementivima ne bi trebala biti upitna, kao ni povremena upotreba drugih farmaka. No, ono na čemu se lome koplja jest poslijedijagnostički suport i upravo tu se vidi (ne)briga društva za OsD-e i njihove bližnje. Naime, tek nakon postavljanja i priopćavanja dijagnoze oboljelome i njegovoj obitelji, okreće se nova stranica u životu OsD-a, ali i cijele obitelji. U liječe-nje i skrb za oboljeloga nužno je, ako je ikako moguće, uključiti njegovu obitelj koju treba educirati, identificirati neformalnog njegovatelja te se i za njega zdravstveno skrbiti. Udruge bolesnika važan su subjekt u sveobuhvatnoj skrbi i destigmatizaciji obo-ljelih. Grupe samopomoći formirane unutar udruga od velike su koristi u ohrabri-vanju njegovatelja i u prevenciji izgaranja. U napredovalim fazama demencije, kada obitelj najčešće nije u stanju adekvatno se skrbiti za bolesnika, nužna je intervencija mobilnih palijativnih timova ili je, pak, potrebno osigurati smještaj oboljele osobe u specijaliziranu ustanovu. S obzirom na dugovječnost suvremenog društva, potrebno je sve više smještajnih kapaciteta za oboljele od demencije, pa se zato, osim izgradnje državnih specijaliziranih ustanova, preporučuje i djelomična prenamjena postojećih domova za starije osobe, uz edukaciju osoblja. I smještaj u tzv. udomiteljske obitelji prihvatljiva je opcija za neke oboljele. Danas kada se demencija sve ranije dijagnosticira, multidisciplinarna poslijedijagnostička potpora postaje sve važnija i upravo taj segment najsnažnije utječe na kvalitetu života OsD-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Rad je sažetak predavanja održanog na 5. edukativnoj konferenciji o
Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (EdukAl 2019),
Zagreb, Hrvatska, 5. i 6.12.2019.POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za psihijatriju Vrapče,
Sveučilište u Zagrebu

Profili:

Avatar Url Ninoslav Mimica (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Mimica, Ninoslav
Post-dijagnostička podrška - ključna karika u sveobuhvatnoj skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji // EdukAl, V (2019), 10-10 (domaća recenzija, kratko priopcenje, stručni)
Mimica, N. (2019) Post-dijagnostička podrška - ključna karika u sveobuhvatnoj skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji. EdukAl, V, 10-10.
@article{article, author = {Mimica, N.}, year = {2019}, pages = {10-10}, keywords = {dementia, post-diagnostic support, care, family}, journal = {EdukAl}, volume = {V}, issn = {1849-8809}, title = {Post-diagnostic support - a key link in comprehensive care for people with dementia and their families}, keyword = {dementia, post-diagnostic support, care, family} }