Suzbijanje krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) (CROSBI ID 280631)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jelković, Darko ; Cvjetković, Bogdan
hrvatski
Suzbijanje krumpirove plijesni (Phytophthora infestans)
SUZBIJANJE KRUMPIROVE PLIJESNI-Krumpir je važna poljoprivredna kultura i jedan od najznačajnijih poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Površina namjenjena proizvodnji krumpira u Jugoslaviji razmjerno je velika. Po tom kriteriju krumpir je treća kultura u nas, iza kukuruza i pšenice, ako izuzmemo površine pod lucernom i crvenom djetelinom. Krumpir ima široko područje rasprostranjenosti te se u našim uslovima može uzgajati u klimatski vrlo različitim prostorijama i na različitim tipovima tla kao i u uvjetima jače ili slabije gnojidbe. Postignuti prosječni urodi u Jugoslaviji po hektaru su oko 7.00 t/ha (statistički godišnjak 1989), a su značajno niži od onim u drugim državama Europe. Među uzrocima nižih uroda je korištenje neodgovarajućih gomolja za sadnju. Gomoljima se prenose uzročnici bolest prvenstveno virusi, bakterije ali i gljivice. Među gljivicama najznačajnije mjesto zauzima krumpirova plijesan (Phytophthora infestans). Kao jedna od mjera zaštite je sadnja manje osjetljivih sorata, pa su u tablici prikazane razlike u osjetljivosti pojedinih sorata na krumpirovu plijesan. S ciljem da se provjeri djelotvornost fungicida u suzbijanju krumpirove plijesni postavljena su tri pokusa. U pokusu su bili sistemični fungicidi na osnovi noviji aktivnih tvari: benalaksila, metalaksila, cimoksila u smjesi s površinskim fungicidima na osnovi: bakra, zineba, mankozeba, metirama. Kao standard primjenjeni su bakar (Bordoška juha) i mješavina bakra i cineba (Cibak). Iz rezultata je vidljiva superiornost fungicida s dvije komponente (sistemičnom i nesistemičnom komponentom).
krumpirova plijesan, suzbijanje
nije evidentirano
engleski
Control of Potato late blight (Phytophthora infestans)
nije evidentirano
Potato late blight, control
nije evidentirano