Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa (CROSBI ID 692257)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vadlja, Denis ; Čižmek, Lara ; Galić, Maja ; Babić, Sanja ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak- Perović, Ivančica ; Čož-Rakovac, Rozelinda Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 82-82

Podaci o odgovornosti

Vadlja, Denis ; Čižmek, Lara ; Galić, Maja ; Babić, Sanja ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak- Perović, Ivančica ; Čož-Rakovac, Rozelinda

hrvatski

Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa

Mikroalge su prokariotski ili eukariotski fotosintetski mikroorganizmi jednostavne stanične građe koji predstavljaju bogat izvor karotenoida, vitamina i fenola. Dobre karakteristike mikroalgi, poput brzog rasta uz korištenje ugljičnog dioksida, visokih prinosa biomase, sposobnosti skladištenja esencijalnih hranjivih tvari i mogućnosti primjene genetskih modifikacija, osnova su njihove široke primjene u različitim granama industrije. Mikroalge mogu sintetizirati antioksidativne molekule (npr. polifenoli) koje sprječavaju peroksidaciju lipida i time produljuju rok trajanja prehrambenih proizvoda. Nedovoljno literaturnih podataka o antioksidativnoj aktivnosti polifenola iz ekstrakata mikroalgi predstavlja prepreku njihove uporabe u prehrambenoj industriji. Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antioksidativnu aktivnost ekstrakata morske mikroalge Dunaliella tertiolecta ovisno o načinu sušenja, predtretmanu i vrsti ekstrakcije. Za svaki od ekstrakata određen je ukupan udio polifenola i njihova antioksidativna aktivnost. Prema rezultatima, udio polifenola i kapacitet antioksidativne aktivnosti zabilježen na uzorcima liofilizirane biomase mikroalge D. tertiolecta veći je u odnosu na uzorke komercijalno dostupnih slatkovodnih mikroalgi (Chlorella vulgaris). Dobiveni rezultati dali su uvid u optimalne uvjete ekstrakcije mikroalge D. tertiolecta i ukazali na njezin potencijal primjene u prehrambenoj industriji. Istraživanja su pomogla u razumijevanju postupaka ekstrakcije i iskoristivosti dobivenih ekstrakata mikroalgi u stvaranju ekonomski održivog i isplativog proizvodnog postupka sinteze prirodnih antioksidansa.

Dunaliella tertiolecta ; ekstrakcija mikroalgi ; polifenoli ; kapacitet antioksidativne aktivnosti

nije evidentirano

engleski

Microalgae for health - source of natural antioxidants

nije evidentirano

Dunaliella tertiolecta ; microalgae extraction ; polifenols ; antioxidant activity capacitiy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

82-82.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health"

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

2232-9536

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija