Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1070188

Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa


Vadlja, Denis; Čižmek, Lara; Galić, Maja; Babić, Sanja; Topić Popović, Natalija; Strunjak- Perović, Ivančica; Čož-Rakovac, Rozelinda
Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 82-82 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1070188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa
(Microalgae for health - source of natural antioxidants)

Autori
Vadlja, Denis ; Čižmek, Lara ; Galić, Maja ; Babić, Sanja ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak- Perović, Ivančica ; Čož-Rakovac, Rozelinda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 82-82

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
112th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 24-25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dunaliella tertiolecta ; ekstrakcija mikroalgi ; polifenoli ; kapacitet antioksidativne aktivnosti
(Dunaliella tertiolecta ; microalgae extraction ; polifenols ; antioxidant activity capacitiy)

Sažetak
Mikroalge su prokariotski ili eukariotski fotosintetski mikroorganizmi jednostavne stanične građe koji predstavljaju bogat izvor karotenoida, vitamina i fenola. Dobre karakteristike mikroalgi, poput brzog rasta uz korištenje ugljičnog dioksida, visokih prinosa biomase, sposobnosti skladištenja esencijalnih hranjivih tvari i mogućnosti primjene genetskih modifikacija, osnova su njihove široke primjene u različitim granama industrije. Mikroalge mogu sintetizirati antioksidativne molekule (npr. polifenoli) koje sprječavaju peroksidaciju lipida i time produljuju rok trajanja prehrambenih proizvoda. Nedovoljno literaturnih podataka o antioksidativnoj aktivnosti polifenola iz ekstrakata mikroalgi predstavlja prepreku njihove uporabe u prehrambenoj industriji. Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antioksidativnu aktivnost ekstrakata morske mikroalge Dunaliella tertiolecta ovisno o načinu sušenja, predtretmanu i vrsti ekstrakcije. Za svaki od ekstrakata određen je ukupan udio polifenola i njihova antioksidativna aktivnost. Prema rezultatima, udio polifenola i kapacitet antioksidativne aktivnosti zabilježen na uzorcima liofilizirane biomase mikroalge D. tertiolecta veći je u odnosu na uzorke komercijalno dostupnih slatkovodnih mikroalgi (Chlorella vulgaris). Dobiveni rezultati dali su uvid u optimalne uvjete ekstrakcije mikroalge D. tertiolecta i ukazali na njezin potencijal primjene u prehrambenoj industriji. Istraživanja su pomogla u razumijevanju postupaka ekstrakcije i iskoristivosti dobivenih ekstrakata mikroalgi u stvaranju ekonomski održivog i isplativog proizvodnog postupka sinteze prirodnih antioksidansa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Vadlja, Denis; Čižmek, Lara; Galić, Maja; Babić, Sanja; Topić Popović, Natalija; Strunjak- Perović, Ivančica; Čož-Rakovac, Rozelinda
Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 82-82 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Vadlja, D., Čižmek, L., Galić, M., Babić, S., Topić Popović, N., Strunjak- Perović, I. & Čož-Rakovac, R. (2019) Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health".
@article{article, year = {2019}, pages = {82-82}, keywords = {Dunaliella tertiolecta, ekstrakcija mikroalgi, polifenoli, kapacitet antioksidativne aktivnosti}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Mikroalge u slu\v{z}bi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa}, keyword = {Dunaliella tertiolecta, ekstrakcija mikroalgi, polifenoli, kapacitet antioksidativne aktivnosti}, publisher = {Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku, Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, year = {2019}, pages = {82-82}, keywords = {Dunaliella tertiolecta, microalgae extraction, polifenols, antioxidant activity capacitiy}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Microalgae for health - source of natural antioxidants}, keyword = {Dunaliella tertiolecta, microalgae extraction, polifenols, antioxidant activity capacitiy}, publisher = {Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku, Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font