Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (CROSBI ID 692145)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Banožić, Marija ; Aladić, Krunoslav ; Banjari, Ines ; Šafranko, Silvija ; Pavlović, Nika ; Vladić, Jelena ; Vidović, Senka ; Jokić, Stela Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla // Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 5-6

Podaci o odgovornosti

Banožić, Marija ; Aladić, Krunoslav ; Banjari, Ines ; Šafranko, Silvija ; Pavlović, Nika ; Vladić, Jelena ; Vidović, Senka ; Jokić, Stela

hrvatski

Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla

Cilj svake proizvodnje (industrije) je dobivanje kvalitetnog proizvoda, uz što bolje iskorištenje sirovine. Unatoč tome, preradom biljnih sirovina nastaju značajne količine nusproizvoda. Suradnjom akademske zajednice s industrijom moguće je valorizirati takve nusproizvode kao proizvode s novom vrijednošću. Na tragu toga, na Prehrambeno- tehnološkom fakultetu u Osijeku provodi se projekt pod nazivom “Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla”. Cilj ovog projekta je proizvodnja ekstrakata iz nusprozvoda nastalih preradom citrusa, kakaovca i duhana, primjenom šest inovativnih zelenih ekstrakcijskih tehnika: superkritične fluidne ekstrakcije, ekstrakcije vodom u supkritičnom stanju, ekstrakcije potpomognute mikrovalovima, ekstrakcije potpomognute ultrazvukom, ekstrakcije potpomognute visokonaponskim električnim pražnjenjem i ekstrakcije eutektičnim otapalima. U određivanju ciljanih bioaktivnih komponenti iz odabranih nusproizvoda primjenjuju se visokosofisticirane kromatografske tehnike. Zbog velike raznolikosti bioaktivnih spojeva iz odabranih nusproizvoda, za svaku primijenjenu tehniku ekstrakcije definiraju se optimalni procesni parametri. Ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom se postupkom sušenja raspršivanjem prevode u praškasti oblik s potencijalnom komercijalnom primjenom u drugim proizvodima. Konačni cilj ovog projekta je održivo upravljanje velikim količinama organskog otpada koji predstavlja ogroman ekološki i financijski teret u svim segmentima procesne industrije. Naglasak projekta je na potencijalnoj komercijalnoj valorizaciji rezultata istraživanja i transferu dobivenih rezultata u industriju, kao i na jačanju veze akademske zajednice s industrijom s ciljem ekonomskog razvoja i boljitka cijelog društva.

nusproizvodi ; zelene tehnike ekstrakcije ; bioactive compounds

nije evidentirano

engleski

Application of innovative techniques of the extraction of bioactive compounds from by- products of plant origin

nije evidentirano

nusproizvodi ; zelene tehnike ekstrakcije ; bioactive compounds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

5-6.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS

Ačkar, Đurđica

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-71-9

Podaci o skupu

1. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products

pozvano predavanje

26.06.2020-26.06.2020

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija