Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069506

Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira


Manuela Zadravec; Vesna Jaki Tkalec; Sanja Furmeg; Maja Kiš; Mario Mitak; Tomislav Mikuš
Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira // Veterinarska stanica, 51 (2020), 6; 68-79 doi:10.46419/vs.51.6.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1069506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira
(Molecular identification of yeast from raw milk and traditionally produced cottage cheese)

Autori
Manuela Zadravec ; Vesna Jaki Tkalec ; Sanja Furmeg ; Maja Kiš ; Mario Mitak ; Tomislav Mikuš

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 51 (2020), 6; 68-79

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svježe mlijeko, svježi sir, kvasci, molekularna identifikacija
(milk ; cottage cheese ; dairy ; yeasts ; molecular identification)

Sažetak
Kvasci su česti zagađivači mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšavanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju može prouzročiti nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris, okus i izgled. Klasična identifikacija kvasaca na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava spora je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka mlijeka i svježeg sira te ustvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste, odnosno predstavljaju li potencijalni rizik po zdravlje ljudi. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28 S rRNK. Dobivenim sekvencama ustvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Trichosporon coremiiforme, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon ovoides, Pichia kudriavzevii, Issatchenkia orientalis, koje se smatraju kvascima zagađenja te Debaryomyces hansenii vrsti koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, no u tradicionalnom načinu proizvodnje sira mlijeko se termički ne obrađuje, stoga je povećan rizik od pojavnosti kvasaca u finalnom proizvodu. Izolirane se vrste vrlo često nalaze i u okolišu i/ili na ljudima, odnosno životinjama. Stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima događa kao posljedica neadekvatne higijenske prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)

Avatar Url Mario Mitak (autor)

Avatar Url Vesna Jaki Tkalec (autor)

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Manuela Zadravec; Vesna Jaki Tkalec; Sanja Furmeg; Maja Kiš; Mario Mitak; Tomislav Mikuš
Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira // Veterinarska stanica, 51 (2020), 6; 68-79 doi:10.46419/vs.51.6.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Manuela Zadravec, Vesna Jaki Tkalec, Sanja Furmeg, Maja Kiš, Mario Mitak & Tomislav Mikuš (2020) Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira. Veterinarska stanica, 51 (6), 68-79 doi:10.46419/vs.51.6.4.
@article{article, year = {2020}, pages = {68-79}, DOI = {10.46419/vs.51.6.4}, keywords = {svje\v{z}e mlijeko, svje\v{z}i sir, kvasci, molekularna identifikacija}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.51.6.4}, volume = {51}, number = {6}, issn = {0350-7149}, title = {Molekularna identifikacija kvasaca iz svje\v{z}eg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}e mlijeko, svje\v{z}i sir, kvasci, molekularna identifikacija} }
@article{article, year = {2020}, pages = {68-79}, DOI = {10.46419/vs.51.6.4}, keywords = {milk, cottage cheese, dairy, yeasts, molecular identification}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.51.6.4}, volume = {51}, number = {6}, issn = {0350-7149}, title = {Molecular identification of yeast from raw milk and traditionally produced cottage cheese}, keyword = {milk, cottage cheese, dairy, yeasts, molecular identification} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Citati





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font