Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja (CROSBI ID 692111)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Doko, Kristina ; Jozinović, Antun Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja // FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 13-14

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Doko, Kristina ; Jozinović, Antun

hrvatski

Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja

Kakaova ljuska nusproizvod je koji nastaje u proizvodnji kakaovih proizvoda (pogača, prah, maslac), često početnoj fazi proizvodnje čokolade. Budući da čini i do 20 % ukupne mase zrna, a klasična proizvodnja čokolade podnosi samo do 5 % njenog udjela, evidentno je da zaostaju njene velike količine koje se moraju zbrinuti. Pokušaji korištenja za malčiranje nisu pokazali zadovoljavajuće rezultate, kao ni upotreba za stočnu hranu, a korištenje za adsorbiranje različitih čestica iz otpadne vode samo je djelomično uspješno. Osim toga, Europska strategija diktira da se nusproizvodi prehrambene industrije najprije pokušaju iskoristiti za prehranu, a potom za ishranu životinja i hranidbu biljaka te za ostale namjene. Vođeni ovim, tim projekta Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda istražio je mogućnosti primjene visokonaponskog električnog pražnjenja u obradi kakaove ljuske i njenu primjenu u proizvodnji tamne i mliječne čokolade, a trenutno se bavi istraživanjem proizvodnje krem namaza s dodatkom kakaove ljuske. U istraživanju se ispituje utjecaj na udio i sastav polifenola, masnih kiselina, HMF i akrilamid te mikrobiološku ispravnost proizvoda.

kakaova ljuska ; čokolada ; krem namaz ; nutritivna vrijednost ; sigurnost

nije evidentirano

engleski

Application of cocoa shell in confectionery products – challenges and solutions

nije evidentirano

cocoa shell ; chocolate ; cream spread ; nutritive value ; safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-14.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka

Ačkar, Đurđica

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-71-9

Podaci o skupu

International Conference Food industry by products

pozvano predavanje

26.06.2020-26.06.2020

Kopačevo, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija