Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije (CROSBI ID 692108)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jašić, Midhat ; Galali, Yaseen ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Spaseska Aleksovska, Emilija
hrvatski
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije
S aspekta utjecaja na zdravlje, u hrani se mogu nalaziti nutrijenti, biološki aktivne komponente (BAK) i po zdravlje štetni sastojci. Tijekom proizvodnje i prerade hrane često nastaju velike količine otpada i nusproizvoda. U otpadu i nusproizvodima identificirane su brojne, po zdravlje korisne, BAK. Cilj rada je dati pregled najčešćih BAK prisutnih u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. Opisuju se najvažnije BAK, kao i spojevi iz nusproizvoda, nastalih procesiranjem različitih vrsta hrane kao što su: mlijeko, jaja, meso, žitarice, voće i povrće, začinsko bilje, kava i čaj, med i šećer te aditivi. Predstavljeni su nutritivni i zdravstveni atributi, kao i zdravstveni benifiti BAK u nusproizvodima. Nusproizvodi prehrambene industrije mogu postati važna sirovina za razvoj dijetetskih proizvoda, dodataka prehrani i funkcionalne hrane.
biološki aktivne komponente ; hrana ; nusproizvod
nije evidentirano
engleski
Biologically active components in by-products of the food industry
nije evidentirano
biologically active components ; food ; by-product
nije evidentirano
Podaci o prilogu
3-4.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS
Ačkar, Đurđica
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-71-9
Podaci o skupu
International Conference Food industry by products
pozvano predavanje
26.06.2020-26.06.2020
Kopačevo, Hrvatska