Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069141

Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka


Lončarić Ante; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Skendrović Babojelić, Martina; Kovač, Tihomir; Lores, Marta
Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka // FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2020. str. 7-8 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1069141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka
(The possibility of using matrix solid-phase dispersion method for the recovery of polyphenols from the by-product of traditional apple processing)

Autori
Lončarić Ante ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Tihomir ; Lores, Marta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2020, 7-8

ISBN
978-953-7005-71-9

Skup
International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26.6.2020

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
MSPD ekstrakcija ; polifenoli ; tradicionalne jabuke ; nusproizvodi
(MSPD extraction ; polyphenols ; traditional apples ; by-products)

Sažetak
Disperzija matrice na čvrstoj fazi (engl. Matrix solid phase dispersion - MSPD) je rutinski analitički postupak s više primjena od kojih je ekstrakcija pokazala vrlo obećavajuće rezultate. MSPD ekstrakcija se temelji na miješanju uzorka matrice s čvrstim nosačem, nakon čega se dobivena smjesa koristi za punjenje kolone iz koje se analiti eluiraju s pogodnim otapalom. Glavna prednost MSPD-a u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke je istodobna ekstrakcija i izolacija ciljanih komponenti uzorka. Prethodna istraživanja optimiranja MSPD postupka za ekstrakciju polifenola provedene su na nusproizvodima proizvodnje crnih i bijelih vina. Međutim, ovo je prvi put da se MSPD koristi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih jabuka. MSPD postupak ekstrakcije ukupnih polifenola iz nusproizvoda nastalih preradom dvanaest tradicionalnih sorti jabuka optimiran je metodom odzivne površine. Proces je optimiran s obzirom na izlaznu varijablu odnosno ukupni sadržaj polifenola. Dobiveni optimalni ekstrakcijski uvjeti su 0, 2 g uzorka, 0, 8 g sredstava za disperziju, otapalo 57 % otopine metanola u vodi i konačni volumen ekstrakta 5 ml. Najzastupljeniji polifenoli u ekstraktu su bili klorogenska kiselina, procijanidin B2 i epikatehin. Jabuke koje bi se mogle istaknuti kao važan izvor ovih spojeva su 'Bobovac' i 'Božićnica'. Pored velikog iskorištenja, MSPD postupak se pokazao kao jeftin, brz, zahtijeva malu količinu otapala, a potrebna oprema je vrlo lako dostupna. Prema tome, MSPD postupak mogao bi biti odličan izbor za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih jabuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Lončarić Ante; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Skendrović Babojelić, Martina; Kovač, Tihomir; Lores, Marta
Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka // FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2020. str. 7-8 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Lončarić Ante, Jozinović, A., Babić, J., Šubarić, D., Skendrović Babojelić, M., Kovač, T. & Lores, M. (2020) Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka. U: Ačkar, Đ. (ur.)FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka.
@article{article, editor = {A\v{c}kar, \DJ.}, year = {2020}, pages = {7-8}, keywords = {MSPD ekstrakcija, polifenoli, tradicionalne jabuke, nusproizvodi}, isbn = {978-953-7005-71-9}, title = {Mogu\'{c}nost kori\v{s}tenja metode disperzije matrice na \v{c}vrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka}, keyword = {MSPD ekstrakcija, polifenoli, tradicionalne jabuke, nusproizvodi}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, editor = {A\v{c}kar, \DJ.}, year = {2020}, pages = {7-8}, keywords = {MSPD extraction, polyphenols, traditional apples, by-products}, isbn = {978-953-7005-71-9}, title = {The possibility of using matrix solid-phase dispersion method for the recovery of polyphenols from the by-product of traditional apple processing}, keyword = {MSPD extraction, polyphenols, traditional apples, by-products}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font