Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka (CROSBI ID 692068)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lončarić Ante ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Tihomir ; Lores, Marta Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka // Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCT / Ačkar, Đurđica (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 7-8

Podaci o odgovornosti

Lončarić Ante ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Tihomir ; Lores, Marta

hrvatski

Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka

Disperzija matrice na čvrstoj fazi (engl. Matrix solid phase dispersion - MSPD) je rutinski analitički postupak s više primjena od kojih je ekstrakcija pokazala vrlo obećavajuće rezultate. MSPD ekstrakcija se temelji na miješanju uzorka matrice s čvrstim nosačem, nakon čega se dobivena smjesa koristi za punjenje kolone iz koje se analiti eluiraju s pogodnim otapalom. Glavna prednost MSPD-a u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke je istodobna ekstrakcija i izolacija ciljanih komponenti uzorka. Prethodna istraživanja optimiranja MSPD postupka za ekstrakciju polifenola provedene su na nusproizvodima proizvodnje crnih i bijelih vina. Međutim, ovo je prvi put da se MSPD koristi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih jabuka. MSPD postupak ekstrakcije ukupnih polifenola iz nusproizvoda nastalih preradom dvanaest tradicionalnih sorti jabuka optimiran je metodom odzivne površine. Proces je optimiran s obzirom na izlaznu varijablu odnosno ukupni sadržaj polifenola. Dobiveni optimalni ekstrakcijski uvjeti su 0, 2 g uzorka, 0, 8 g sredstava za disperziju, otapalo 57 % otopine metanola u vodi i konačni volumen ekstrakta 5 ml. Najzastupljeniji polifenoli u ekstraktu su bili klorogenska kiselina, procijanidin B2 i epikatehin. Jabuke koje bi se mogle istaknuti kao važan izvor ovih spojeva su 'Bobovac' i 'Božićnica'. Pored velikog iskorištenja, MSPD postupak se pokazao kao jeftin, brz, zahtijeva malu količinu otapala, a potrebna oprema je vrlo lako dostupna. Prema tome, MSPD postupak mogao bi biti odličan izbor za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih jabuka.

MSPD ekstrakcija ; polifenoli ; tradicionalne jabuke ; nusproizvodi

nije evidentirano

engleski

The possibility of using matrix solid-phase dispersion method for the recovery of polyphenols from the by-product of traditional apple processing

nije evidentirano

MSPD extraction ; polyphenols ; traditional apples ; by-products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

7-8.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCT

Ačkar, Đurđica

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-71-9

Podaci o skupu

1. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products

pozvano predavanje

26.06.2020-26.06.2020

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija