Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice (CROSBI ID 433205)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jelinić Josip
Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante
hrvatski
Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice
Cilj rada bio je na osnovi dostupnih literaturnih izvora prikazati dosadašnje spoznaje o inovativnim tehnikama za ekstrakciju polifenolnih spojeva iz biljnih materijala. Nadalje, eksperimentalno provesti istraživanje o učinkovitosti ekstrakcije polifenolnih spojeva iz komine borovnice primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja, pulsirajućeg električnog polja i ultrazvuka ovisno o otapalu na bazi metanola odnosno etanola. Na temelju provedenog istraživanja najboljom metodom pokazala se ekstrakcija primjenom pulsirajućeg električnog polja gdje je najviše ukupnih polifenola ekstrahirano pri uvjetima: jakost polja 20 kV/cm u vremenskom trajanju od 15 min uz upotrebu otapala na bazi etanola, a najveću antioksidativnu aktivnost imao je ekstrakt dobiven pri uvjetima: jakost polja od 20 kV/cm u vremenskom trajanju od 15 min uz upotrebu otapala na bazi etanola. Najbolja metoda za ekstrakciju antocijana i flavonola pokazala se ekstrakcija potpomognuta pulsirajućim električnim poljem pri uvjetima: jakost polja od 20 kV/cm, brojem impulsa 100 i uz upotrebu otapala na bazi metanola, dok je najbolja metoda za ekstrakciju fenolnih kiselina također ekstrakcija potpomognuta pulsirajućim električnim poljem uz iste prethodne uvjete, ali uz upotrebu otapala na bazi etanola.
borovnica ; polifenoli ; visokonaponsko električno praženjenje ; pulsirajuće električno polje, ultrazvuk ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
The Application of Novel Technologies for the Extraction of Polyphenols from Blueberry Pomace
nije evidentirano
blueberry ; polyphenols ; high voltage electric discharge ; pulsed electric field ; ultrasound ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
26.06.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek