Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal ljuske jaja za proizvodnju visokovrijednih proizvoda (CROSBI ID 692017)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Budžaki, Sandra Potencijal ljuske jaja za proizvodnju visokovrijednih proizvoda // Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 17-18

Podaci o odgovornosti

Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Budžaki, Sandra

hrvatski

Potencijal ljuske jaja za proizvodnju visokovrijednih proizvoda

Jedan od pet glavnih izazova održivog gospodarenja otpadom poljoprivredno-prehrambene industrije je primjena strategije kružnog gospodarenja po modelu „zero-waste“ uz razvoj inovativnih tehnika transformacije otpada u svrhu proizvodnje visokovrijednih proizvoda poput kemikalija, dodataka prehrani, farmaceutika, nutraceutika i/ili funkcionalnih materijala. Među brojnim otpadom ističe se i ljuska jaja koja bi mogla poslužiti kao sirovina za proizvodnju najmanje tri različite klase visokovrijednih proizvoda: antimikrobnih proteina, kalcijevih soli, te nosača za imobilizaciju enzima. Može li se ljuska jaja kao otpad iskoristiti za istovremenu proizvodnju istih je pitanje na koje se ovim istraživanjem htio dobiti odgovor. U tu svrhu, ljuska jaja je podvrgnuta dvostupanjskoj obradi. U prvom stupnju obrade, ispiranjem ljuske jaja vodom, u otopini su dobiveni visokovrijedni proteini bjelanjka, a među inima i antimikrobni enzim lizozim, pri čemu je na 10 g vlažne mase ljuske jaja dobiveno 142 ± 2, 81 mg proteina, dok je lizozim pokazao prosječnu aktivnost od 300 ± 10 U/mL, odnosno ekvivalent od 30680 U po 10 g ljuske jaja. U drugom stupnju obrade ljuske jaja vodenim otopinama octene, kloridne ili o-fosforne kiseline provedeno je potpuno otapanje kalcijeva karbonata ljuske jaja te su istovremeno dobivene otopine odgovarajućih kalcijevih soli (kalcijev klorid, kalcijev acetat, kalcijev hidrogenfosfat) i membrane jaja kao potencijalni nosači za imobilizaciju enzima. Prosječni prinos membrana jaja iznosio je 0, 25 ± 0, 1 g na 10 g vlažne mase ljuske jaja, a primjenom postupaka uparavanja i taloženja etanolom, kalcijeve soli su izdvojene iz otopina u obliku kristala i/ili praha uz visoki stupanj prinosa (< 90%). Mogu li se dobivene kalcijeve soli uporabiti kao aditivi u prehrambenoj industriji i/ili kao dodatci prehrani pokazat će daljnje analize.

ljuska jaja ; kalcijeve soli ; membrana jaja ; proteini ; lizozim

nije evidentirano

engleski

Eggshells - A Potential Source For The Production Of Valuable Products

nije evidentirano

eggshells ; calcium salts ; eggshell membrane ; egg white proteins ; lysozyme

nije evidentirano

Podaci o prilogu

17-18.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS

Ačkar, Đurđica

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

97-953-7005-71-9

Podaci o skupu

International Conference Food industry by products

pozvano predavanje

26.06.2020-26.06.2020

Kopačevo, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija