Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća vina Malvazije od kasno branog i od prosušenog grožđa (CROSBI ID 336160)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Radeka, Sanja Kakvoća vina Malvazije od kasno branog i od prosušenog grožđa / Herjavec, Stanka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Radeka, Sanja

Herjavec, Stanka

hrvatski

Kakvoća vina Malvazije od kasno branog i od prosušenog grožđa

Malvazija istarska bijela je najrašireniji i preporučeni kultivar u svim vinogorjima Istre. U pravilu od grožđa ovog kultivara proizvode se suha vina, dobivena od grožđa branog u uobičajenom roku berbe za ovaj kultivar. Ovim vinima, proizvedenim brzom preradom grožđa i hlađenom fermentacijom moštova, uz danas veoma cjenjene voćne mirise, svojstvena je i karakteristična, specifična aroma kultivara koja podsjeća na miris bagremovog cvijeta. U povoljnim godinama, na odabranim vinogradarskim položajima ostavljanjem grožđa na trsu nakon uobičajenih rokova berbe, grožđe Malvazije istarske bijele može nakupiti visoku koncentraciju šećera. Od takva grožđa, zavisno o kategoriji kakvoće, moguće je proizvesti predikatna vina, koja često sadrže manji ili veći ostatak neprovrelog šećera. Osim uobičajene kasne berbe, koja podrazumijeva ostavljanje i prosušivanje grožđa na trsu, kao jedna od mogućih tehnika prosušivanja je primjenjena rezidba lucnjeva. Rezom lucnjeva dolazi do prekida provodnih snopova i kontakta grožđa s trsom, zbog dehidracije se koncentrira stanični sok bobice i učinak prosušivanja je veći nego kod uobičajene kasne berbe.Istraživanja su provedena 1995 i 1998 godine, u pokusnom nasadu i podrumu minivinifikacije Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Dobivena vina su kemijski analizirana (primjenom gravimetrijskih i volumetrijskih metoda kemijske analize, te metoda plinske kromatografije) i senzorno su ocjenjena. U obje godine istraživanja najveći broj bodova za kakvoću dobila su vina od grožđa koje je prosušeno na odrezanim lucnjevima. Ta su vina bila lijepe zlatno žute boje, raskošnog bukea koji je podsjećao na med, grožđice i karamel. Vina su bila bogata ekstraktom, vrlo punog i zaokruženog okusa, u kojem su skladno sljubljeni relativno visoka kiselost i ostatak neprovrela šećera. Vina dobivena od prosušenog grožđa degustatori su svrstali u kategoriju vina vrhunske kakvoće.

Malvazija istarska; kasna berba; prosušivanje grožđa na odrezanim lucnjevima; vino; fermentacijska aroma

nije evidentirano

engleski

Malvasia wine quality from late harvested and dried grapes

nije evidentirano

Istrian malvasia; late harvest; grape drying on cut long canes; wine; fermetation arome

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

04.05.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)