Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1068078

Primjena terapije pokretom i plesom kao komplementarne metode u edukaciji i rehabilitaciji


Martinec, Renata; Sikirić, Dominik; Štefok, Karla
Primjena terapije pokretom i plesom kao komplementarne metode u edukaciji i rehabilitaciji // Unaprijeđenje kvalitete života djece i mladih / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina (ur.).
Tuzla: Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, 2020. str. 425-438 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1068078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena terapije pokretom i plesom kao komplementarne metode u edukaciji i rehabilitaciji
(Using of dance movement therapy as a complementary method in education and rehabilitation)

Autori
Martinec, Renata ; Sikirić, Dominik ; Štefok, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Unaprijeđenje kvalitete života djece i mladih / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina - Tuzla : Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, 2020, 425-438

Skup
Unaprijeđenje kvalitete života djece i mladih

Mjesto i datum
Sunčev brijeg, Bugarska, 26.-28. 06. 2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
terapija pokretom i plesom, edukacija, rehabilitacija, modeli intervencija, opservacija, evaluacija
(dance movement therapy, education, rehabilitation, intervention models, observation, evaluation)

Sažetak
Ples se, od ljudske prapovijesti, koristio u terapijske svrhe te je na toj osnovi koncipirana terapija pokretom i plesom koja se s vremenom razvila u zasebni (psiho)terapijski pristup. Terapija pokretom i plesom se temelji na interakciji duha i tijela te je istovremeno usmjerena na podržavanje različitih fizičkih, emocionalnih, kognitivnih i socijalnih dimenzija u pojedinca. Iz tog se razloga, sve češće, koristi kao komplementarna metoda u edukaciji i rehabilitaciji. U skladu s tim definiran je cilj ovog rada koji se odnosio na istraživanje utjecaja terapije pokretom i plesom u osoba s različitim tjelesnim, emocionalnim i senzoričkim poremećajima kao npr. u osoba s intelektualnim teškoćama, s poremećajem iz spektra autizma, s oštećenjima vida, s cerebralnom paralizom, višestrukim teškoćama, mentalnim poremećajima i dr. U tom smislu proveden je pregled dostupne literature, odnosno razmatranje specifičnih terapijskih pristupa i rezultata provedenih istraživanja. Dobiveni rezultati su pokazali da terapija pokretom i plesom, kao komplementarna metoda, može pozitivno utjecati na razvoj i podržavanje motoričkih vještina, socijalnih relacija, verbalne i neverbalne komunikacije, samozastupanja, pozitivnog doživlja sebe, empatije, motivacije, preuzimanja inicijative, grupnog rješavanja problema, raspoloženja, pažnje, i vizualne memorije. Također, naglašena je potreba provedbe daljnjih istraživanja usmjerenih na definiranje specifičnih modela intervencija kao i metodologije opservacije i evaluacije što bi doprinijelo budućoj primjeni terapije pokretom i plesom u različitim područjima edukacije i rehabilitacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, Interdisciplinarne društvene znanosti, Plesna umjetnost i umjetnost pokretaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dominik Sikirić (autor)

Avatar Url Karla Štefok (autor)

Avatar Url Renata Martinec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinec, Renata; Sikirić, Dominik; Štefok, Karla
Primjena terapije pokretom i plesom kao komplementarne metode u edukaciji i rehabilitaciji // Unaprijeđenje kvalitete života djece i mladih / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina (ur.).
Tuzla: Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, 2020. str. 425-438 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Martinec, R., Sikirić, D. & Štefok, K. (2020) Primjena terapije pokretom i plesom kao komplementarne metode u edukaciji i rehabilitaciji. U: Nikolić, M. & Vantić-Tanjić, M. (ur.)Unaprijeđenje kvalitete života djece i mladih.
@article{article, author = {Martinec, Renata and Sikiri\'{c}, Dominik and \v{S}tefok, Karla}, year = {2020}, pages = {425-438}, keywords = {terapija pokretom i plesom, edukacija, rehabilitacija, modeli intervencija, opservacija, evaluacija}, title = {Primjena terapije pokretom i plesom kao komplementarne metode u edukaciji i rehabilitaciji}, keyword = {terapija pokretom i plesom, edukacija, rehabilitacija, modeli intervencija, opservacija, evaluacija}, publisher = {Udru\v{z}enje za podr\v{s}ku i kreativni razvoj djece i mladih}, publisherplace = {Sun\v{c}ev brijeg, Bugarska} }
@article{article, author = {Martinec, Renata and Sikiri\'{c}, Dominik and \v{S}tefok, Karla}, year = {2020}, pages = {425-438}, keywords = {dance movement therapy, education, rehabilitation, intervention models, observation, evaluation}, title = {Using of dance movement therapy as a complementary method in education and rehabilitation}, keyword = {dance movement therapy, education, rehabilitation, intervention models, observation, evaluation}, publisher = {Udru\v{z}enje za podr\v{s}ku i kreativni razvoj djece i mladih}, publisherplace = {Sun\v{c}ev brijeg, Bugarska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font