Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena računalne analize slike u ispitivanju funkcionalnih svojstava sira za pizzu (CROSBI ID 433107)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivešić, Ivona Primjena računalne analize slike u ispitivanju funkcionalnih svojstava sira za pizzu / Lučan, Mirela ; Lukinac Čačić, Jasmina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Ivešić, Ivona

Lučan, Mirela ; Lukinac Čačić, Jasmina

hrvatski

Primjena računalne analize slike u ispitivanju funkcionalnih svojstava sira za pizzu

Budući da se Mozzarella najčešće konzumira kao dodatak pizzama, funkcionalna svojstva, uključujući topljivost, otpuštanje ulja, ljepljivost i elastičnost pri zagrijavanju su od velike važnosti. U ovom radu je primijenjena nova beskontaktna metoda, računalna analiza slike, koja je upotrijebljena za analizu topljivosti i mjerenja svojstva otpuštanja ulja industrijski proizvedenih uzoraka Mozzarelle. Također su analizirana fizikalno-kemijska, teksturalna i senzorska svojstva uzoraka. Vrijednosti topljivosti sira prema Arnottovom i Schreiberovom testu, pokazala su pozitivan stupanj korelacije (0, 8121). Ispitivani sirevi s većom topljivošću imali su statistički niže vrijednosti tekturalnih svojstava: tvrdoće, ljepljivost, elastičnosti, gumenosti i otpor žvakanju. Otpuštanje ulja mjerenjem uljne površine na filter papiru pokazao je pozitivnu korelaciju s udjelom mliječne masti (0, 8297). Rezultati hedonističke skale pokazali su visoku prihvatljivost svih uzoraka. Ukupni rezultati pokazuju da se metoda računalne analize slika može primijeniti za objektivnu i učinkovitu procjenu funkcionalnih svojstava sira.

računalna analiza ; analiza slike ; funkcionalna svojstva ; topljivost ; otpuštanje ulja ; Mozzarella

nije evidentirano

engleski

Evaluation of the functional properties of pizza cheese using a computer vision method

nije evidentirano

computer vision ; image analysis ; functional property ; meltability ; free-oil formation ; Mozzarella

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

15.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice