Proizvodnja čokoladnog sirnog namaza na bazi različitih vrsta sireva (CROSBI ID 433106)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grgurovac, Maja
Lučan, Mirela
hrvatski
Proizvodnja čokoladnog sirnog namaza na bazi različitih vrsta sireva
Cilj ovog rada bio je ispitati mogudnosti proizvodnje čokoladnog sirnog namaza na bazi različitih sireva. Ukupno je proizvedeno dvanaest uzoraka sirnih namaza, po četiri na bazi krem sira, Mascarponea i kuhanog sira. Uz svježe mlijeko, ispitivana je i mogudnost upotrebe UHT čokoladnog mlijeka. Uzorci su podvrgnuti ispitivanju kemijskog sastava, fizikalno- kemijskih svojstava, boje, teksturalnog profila (čvrstoda, ljepljivost, odgođena elastičnost, kohezivnost, gumenost, otpor žvakanju i elastičnost), viskoznosti, te senzorskih svojstava. Uzorci proizvedenih sireva su se značajno razlikovali po svom kemijskom sastavu, reološkim i teksturalnim svojstvima, ovisno o upotrijebljenoj sirovini, načinu proizvodnje i dodacima. Vedina dobivenih sirnih namaza su dobili visoke senzorske ocjene, što pokazuje da je moguda proizvodnja čokoladnog sirnog namaza, osim na bazi krem sira i na bazi Mascarponea i kuhanog gruša, ali isto tako i da je mogude toplinsko-kiselinsko i kiselinsko-enzimsko grušanje UHT čokoladnog mlijeka.
čokoladni sirni namaz ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; tekstura i boja sira
nije evidentirano
engleski
Production of chocolate cheese spread on the basis of different types of cheese
nije evidentirano
chocolate cream cheese ; chemical composition ; sensory properties ; cheese texture and colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
15.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek