Mogućnost iskorištenja sirutke u proizvodnji grčkog tipa albuminskog sira (CROSBI ID 433104)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lacković, Ines
Lučan, Mirela ; Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Mogućnost iskorištenja sirutke u proizvodnji grčkog tipa albuminskog sira
Sirutka je sporedni proizvod, dobiven u postupku proizvodnje sira iz mlijeka. Zbog bogatog nutritivnog sastava i ekonomski prihvatljivog načina proizvodnje, sirutka ima veliku mogućnost iskorištenja i predstavlja izvrsnu polaznu sirovinu za razvoj i proizvodnju brojnih mliječnih proizvoda. Cilj ovog diplomskog rada je istražiti mogućnost iskorištenja sirutke zaostale nakon proizvodnje sira tipa Feta za proizvodnju albuminskog sira grčkog tipa (Manouri, Anthotyros i Mizithra), te ispitati kemijski sastav, pH vrijednost, aktivitet vode, iskorištenje i senzorska svojstva dobivenih sireva. Sirutka je dobivena u postupku proizvodnje Feta sira, nakon čega je toplinskom koagulacijom, bez i uz dodatak vrhnja i/ili mlijeka, dobiven gruš albuminskog sira. Dobiveni albuminski sirevi spadaju u kategoriju svježih, mekih sireva. Rezultati pokazuju da iskorištenje sirutke u proizvodnji sireva prvenstveno ovisi o udjelu suhe tvari u polaznim sirovinama i udjelu masti, te proteina. Albuminski sirevi s više mliječne masti imaju bolja organoleprička i senzorska svojstva, te su bolje kvalitete. Rezultati senzorske analize pokazuju da sva tri sira dobivena od sirutke spadaju u kategoriju izvrsne kakvoće.
sirutka , albuminski sir , prinos ; fizikalno-kemijska svojstva , senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Possibilities of whey utilization for greek whey cheese production
nije evidentirano
whey ; whey cheese ; yield ; physical and chemical properties ; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
07.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek