Utjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa Feta (CROSBI ID 433102)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stuparić, Ana
Lučan, Mirela
hrvatski
Utjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa Feta
Zadatak ovog rada bio je istražiti utjecaj udjela soli na razne parametre kvalitete sireva tipa Feta. U tu svrhu nasumično je odabrano 7 različitih vrsta sireva sa tržišta, koji su podvrgnuti analizi. Ispitivali su se: kemijski sastav sireva, fizikalna svojstva, boja, teksturalni profil (čvrstoća, ljepljivost, odgođena elastičnost, kohezivnost, gumenost, otpor žvakanju, elastičnost) te je provedena senzorska analiza. Rezultati su pokazali različite vrijednosti, u skladu s kojima su sirevi na kraju ocijenjeni i kategorizirani u skupine. S obzirom na dobivene rezultate izvedeni su zaključci o utjecaju udjela soli na razna fizikalna i teksturalna svojstva, ali i na ukupnu kvalitetu Feta sira.
Feta sir ; udio soli ; kemijska i fizikalna svojstva ; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Influence of salt content on the parameters of quality of Feta cheese
nije evidentirano
Feta cheese ; salt content ; chemical and physical properties ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
10.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek