Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira (CROSBI ID 433100)

Ocjenski rad | diplomski rad

Oršulić, Mladen Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira / Lučan, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Oršulić, Mladen

Lučan, Mirela

hrvatski

Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira

Svježi krem sir je vrlo popularan i raširen proizvod diljem Europe i šire, proizvodnja je vrlo jednostavna te se za proizvodnju koriste glavna tri sastojka: mlijeko, vrhnje i manja količina morske soli. Hrvatsko i europsko tržište je vrlo bogato različitim tipovima krem sira. Zbog ogromne konkurencije i želje da budu na samo vrhu globalnog tržišta, hrvatski proizvođači sireva do krajnjih granica ulažu napore i znanje u optimiranje tehnoloških parametara proizvodnje i dobivanje proizvoda visoke kvalitete. Kako bi utvrdili optimalne udjele mliječne masti za njegovu proizvodnju, proizvedeno je šest različitih uzoraka krem sira, te je ispitivan optimalni udio mliječne masti u mješavini mlijeka i vrhnja. Optimalni udjeli mliječne masti određeni su nakon određivanja iskorištenja, fizikalno-kemijskih svojstava, teksturalnih svojstava sira, te senzorske analize. Iz provedenih analiza utvrđeno je da su za proizvodnju svježeg krem sira optimalne mješavine mlijeka i vrhnja s 12, 5% i 15% mliječne masti. Ovi udjeli mliječne masti daju svježe krem sireve izvrsne kakvoće.

krem sir ; proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; prinos i senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Optimization of the fat content in a mixture of milk and cream to produce fresh cream cheese

nije evidentirano

cream cheese ; production ; physical and chemical characteristics ; yield and sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

10.10.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice