Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira (CROSBI ID 433100)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Oršulić, Mladen
Lučan, Mirela
hrvatski
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira
Svježi krem sir je vrlo popularan i raširen proizvod diljem Europe i šire, proizvodnja je vrlo jednostavna te se za proizvodnju koriste glavna tri sastojka: mlijeko, vrhnje i manja količina morske soli. Hrvatsko i europsko tržište je vrlo bogato različitim tipovima krem sira. Zbog ogromne konkurencije i želje da budu na samo vrhu globalnog tržišta, hrvatski proizvođači sireva do krajnjih granica ulažu napore i znanje u optimiranje tehnoloških parametara proizvodnje i dobivanje proizvoda visoke kvalitete. Kako bi utvrdili optimalne udjele mliječne masti za njegovu proizvodnju, proizvedeno je šest različitih uzoraka krem sira, te je ispitivan optimalni udio mliječne masti u mješavini mlijeka i vrhnja. Optimalni udjeli mliječne masti određeni su nakon određivanja iskorištenja, fizikalno-kemijskih svojstava, teksturalnih svojstava sira, te senzorske analize. Iz provedenih analiza utvrđeno je da su za proizvodnju svježeg krem sira optimalne mješavine mlijeka i vrhnja s 12, 5% i 15% mliječne masti. Ovi udjeli mliječne masti daju svježe krem sireve izvrsne kakvoće.
krem sir ; proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; prinos i senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Optimization of the fat content in a mixture of milk and cream to produce fresh cream cheese
nije evidentirano
cream cheese ; production ; physical and chemical characteristics ; yield and sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
10.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek