Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca (CROSBI ID 433097)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sukačić, Jelena Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca / Lučan, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Sukačić, Jelena

Lučan, Mirela

hrvatski

Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca. Proces proizvodnje praćen je od pripreme vrhnja za proizvodnju maslaca sve do konačnog proizvoda. Ukupno je proizvedeno šest uzoraka maslaca na dvije različite temperature bućkanja: 10 i 15 °C. Osim kontrolnih uzoraka bez dodataka, proizvedeni su i uzorci s dodatkom senfa i vlasca, te limuna i češnjaka. Provedene su analize kemijskog sastava vrhnja, stepke, maslaca, analize teksture gotovog proizvoda testom rezanja i proboda, analize boje te senzorska analiza metodom bodovanja. Temperatura bućkanja značajno je utjecala na procesne parametre i senzorsku ocjenu. Veći prinos, kraće vrijeme bućkanja te više senzorske ocjene imao je maslac proizveden pri višoj temperaturi. Dodaci nisu negativno utjecali na kakvoću maslaca, a svi dobiveni proizvodi su prema ukupnim ponderiranim bodovima svrstani u izvrsnu kategoriju kakvoće.

maslac ; temperatura bućkanja ; dodaci , prinos ; kakvoća

nije evidentirano

engleski

Influence of cream temperature and supplements on the yield and quality of butter

nije evidentirano

butter ; temperature churning ; supplements ; yield ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

28.04.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice