Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca (CROSBI ID 433097)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sukačić, Jelena
Lučan, Mirela
hrvatski
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca. Proces proizvodnje praćen je od pripreme vrhnja za proizvodnju maslaca sve do konačnog proizvoda. Ukupno je proizvedeno šest uzoraka maslaca na dvije različite temperature bućkanja: 10 i 15 °C. Osim kontrolnih uzoraka bez dodataka, proizvedeni su i uzorci s dodatkom senfa i vlasca, te limuna i češnjaka. Provedene su analize kemijskog sastava vrhnja, stepke, maslaca, analize teksture gotovog proizvoda testom rezanja i proboda, analize boje te senzorska analiza metodom bodovanja. Temperatura bućkanja značajno je utjecala na procesne parametre i senzorsku ocjenu. Veći prinos, kraće vrijeme bućkanja te više senzorske ocjene imao je maslac proizveden pri višoj temperaturi. Dodaci nisu negativno utjecali na kakvoću maslaca, a svi dobiveni proizvodi su prema ukupnim ponderiranim bodovima svrstani u izvrsnu kategoriju kakvoće.
maslac ; temperatura bućkanja ; dodaci , prinos ; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Influence of cream temperature and supplements on the yield and quality of butter
nije evidentirano
butter ; temperature churning ; supplements ; yield ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
28.04.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek