Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina (CROSBI ID 433096)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kojić, Nataša Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina / Lučan, Mirela ; Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Kojić, Nataša

Lučan, Mirela ; Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina

Domaći kuhani sir je karakterističan za područje sjeverozapadne Hrvatske te je najčešći proizvod većine slavonskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Postoje dvije vrste ovog sira, dimljeni i nedimljeni, koji imaju oblik koluta različitih dimenzija. Najčešće se proizvodi od kravljeg mlijeka uz octenu kiselinu, u zadnje vrijeme i od kozjeg, odnosno mješavine kozjeg i kravljeg. U svrhu ispitivanja mogućnosti koagulacije mlijeka pomoću različitih kiselina proizvedeni su sirevi sa šest različitih kiselina. Proizvedenim sirevima su zatim određivani kemijski sastav, prinos, senzorska analiza, teksturalna analiza, te analiza boje. Može se zaključiti da je moguća primjena različitih kiselina u grušanju mlijeka za proizvodnju kuhanog sira, a senzorski je najprihvatljiviji onaj proizveden djelovanjem vinske kiseline.

kuhani sir ; organske kiseline ; kemijski sastav ; prinos ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Heat-acid coagulation of milk using different organic acids

nije evidentirano

Heat-acid ; coagulation of milk ; using different organic acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

18.05.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice