Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina (CROSBI ID 433096)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kojić, Nataša
Lučan, Mirela ; Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina
Domaći kuhani sir je karakterističan za područje sjeverozapadne Hrvatske te je najčešći proizvod većine slavonskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Postoje dvije vrste ovog sira, dimljeni i nedimljeni, koji imaju oblik koluta različitih dimenzija. Najčešće se proizvodi od kravljeg mlijeka uz octenu kiselinu, u zadnje vrijeme i od kozjeg, odnosno mješavine kozjeg i kravljeg. U svrhu ispitivanja mogućnosti koagulacije mlijeka pomoću različitih kiselina proizvedeni su sirevi sa šest različitih kiselina. Proizvedenim sirevima su zatim određivani kemijski sastav, prinos, senzorska analiza, teksturalna analiza, te analiza boje. Može se zaključiti da je moguća primjena različitih kiselina u grušanju mlijeka za proizvodnju kuhanog sira, a senzorski je najprihvatljiviji onaj proizveden djelovanjem vinske kiseline.
kuhani sir ; organske kiseline ; kemijski sastav ; prinos ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Heat-acid coagulation of milk using different organic acids
nije evidentirano
Heat-acid ; coagulation of milk ; using different organic acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
18.05.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek