Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja (CROSBI ID 433093)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihalina, Marko
Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran
hrvatski
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja s dva različita udjela masti, 22 % te light inačica s 15 % masti. Mogućnost dodavanja bučinog ulja bila je ispitana s tri različita udjela bučinog ulja u sirnoj bazi, 7, 5 %, 10 % te 12, 5 %. Na sirnim namazima bila je provedena analiza kemijskog sastava, analiza profila boje, analiza teksturalnih svojstava (čvrstoća, sila smicanja, ljepljivost i prianjanje) te naposljetku senzorska analiza. Između uzoraka postoji statistički značajna razlika u boji, kemijskom sastavu te teksturalnim svojstvima. Rezultati senzorske analize provedene hedonističkom skalom s 9 stupnjeva prihvatljivosti pokazali su da su najbolje prihvaćeni proizvodi oni s manjim udjelom bučinog ulja. Na osnovi dobivenih rezultata možemo zaključiti kako je proizvodnja ovog tipa proizvoda moguća.
sirni namaz ; bučino ulje ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Development and Quality Assessment of Cheese Spread with the Addition of Pumpkin Oil
nije evidentirano
Cheese spread ; pumpkin seed oil ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek