Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza (CROSBI ID 433092)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ela Puškarić Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza / Lučan, Mirela (mentor); Domaćinović, Ana ; Keleković, Snježana (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Ela Puškarić

Lučan, Mirela

Domaćinović, Ana ; Keleković, Snježana

hrvatski

Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza

Sirni namaz je izrazito popularan mliječni proizvod u Hrvatskoj koji konzumiraju sve dobne skupine. Kako bi ostali konkurentni na tržištu proizvođači obogaćuju sirni namaz s različitim dodacima (vlasac, šunka, povrće, paprika). Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj prženja, mljevenja i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza. Provedeno je ispitivanje kemijskog sastava pripremljenih uzoraka NIR spektroskopijom, prihvatljivost proizvoda ispitana je pomoću hedonističke skale, a intenzitet pojedinog svojstva JAR testom. Određen je i senzorski profil uzoraka te su dobiveni rezultati obrađeni pomoću analize kazne. Na osnovi rezultata određen je optimalan udio dodatka i način pripreme bučinih sjemenki u proizvodnji obogaćenog sirnog namaza te je utvrđeno koja senzorska svojstva negativno utječu na ukupnu ocjenu sirnog namaza s dodatkom bučinih sjemenki.

sirni namaz ; bučine sjemenke ; proizvodnja ; kemijski sastav ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Influence of Preparation Method and Proportion of Pumpkin Seeds on the Sensory Acceptance of Cheese Spread

nije evidentirano

cheese spread ; pumpkin seeds ; production ; chemical composition ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice