Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza (CROSBI ID 433092)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ela Puškarić
Lučan, Mirela
Domaćinović, Ana ; Keleković, Snježana
hrvatski
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza
Sirni namaz je izrazito popularan mliječni proizvod u Hrvatskoj koji konzumiraju sve dobne skupine. Kako bi ostali konkurentni na tržištu proizvođači obogaćuju sirni namaz s različitim dodacima (vlasac, šunka, povrće, paprika). Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj prženja, mljevenja i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza. Provedeno je ispitivanje kemijskog sastava pripremljenih uzoraka NIR spektroskopijom, prihvatljivost proizvoda ispitana je pomoću hedonističke skale, a intenzitet pojedinog svojstva JAR testom. Određen je i senzorski profil uzoraka te su dobiveni rezultati obrađeni pomoću analize kazne. Na osnovi rezultata određen je optimalan udio dodatka i način pripreme bučinih sjemenki u proizvodnji obogaćenog sirnog namaza te je utvrđeno koja senzorska svojstva negativno utječu na ukupnu ocjenu sirnog namaza s dodatkom bučinih sjemenki.
sirni namaz ; bučine sjemenke ; proizvodnja ; kemijski sastav ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Influence of Preparation Method and Proportion of Pumpkin Seeds on the Sensory Acceptance of Cheese Spread
nije evidentirano
cheese spread ; pumpkin seeds ; production ; chemical composition ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek