Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biološki aktivni sastojci mlijeka (CROSBI ID 433091)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jovana Grgić Biološki aktivni sastojci mlijeka / Lučan, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jovana Grgić

Lučan, Mirela

hrvatski

Biološki aktivni sastojci mlijeka

Mlijeko je jedan od najvažnijih izvora bioaktivnih sastojaka. Unazad par desetljeća postignut je značajan napredak u razvoju znanosti, tehnologiji i primjeni bioaktivnih sastojaka koji su prirodno prisutni u mlijeku. Cilj ovog rada je dati pregled bioaktivnih sastojaka mlijeka i njihovih potencijalno dobrih učinaka na zdravlje. Neki od sastojaka koji će biti obrađeni su specifični proteini poput laktoferina, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, imunoglobulina, glikomakropeptida te oligosaharidi i konjugirana linolna kiselina o čijim antimikrobnim, antikancerogenim, ACE inhibitornim, antihipertenzivnim djelovanjima svjedoče brojna istraživanja. No, poseban naglasak bit će na bioaktivnim peptidima, proteinskim fragmentima koji imaju pozitivan utjecaj na tjelesne funkcije ili stanja te u konačnici i na zdravlje. Farmaceutici, nutraceutici, nadomjesci su neki od oblika u kojima se bioaktivni peptidi mogu pronaći. Iako su aktivni sastojci mlijeka svrstani u područje koje je vrlo dobro proučeno, malo je medicinskih istraživanja provedeno na ljudima da bi se donijeli nepobitni zaključci o njihovoj dobrobiti za ljudsko zdravlje. No, zahvaljujući razvoju funkcionalne hrane i značaju koji sve više pridobiva, dosadašnja, a i buduća saznanja o ovim vrijednim sastojcima zasigurno će doprinijeti razvoju novih proizvoda sa pozitivnim zdravstvenim učincima.

mlijeko ; bioaktivni sastojci ; bioaktivni peptidi

nije evidentirano

engleski

Bioactive components in milk

nije evidentirano

milk ; bioactive components ; bioactive peptides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija