Biološki aktivni sastojci mlijeka (CROSBI ID 433091)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jovana Grgić
Lučan, Mirela
hrvatski
Biološki aktivni sastojci mlijeka
Mlijeko je jedan od najvažnijih izvora bioaktivnih sastojaka. Unazad par desetljeća postignut je značajan napredak u razvoju znanosti, tehnologiji i primjeni bioaktivnih sastojaka koji su prirodno prisutni u mlijeku. Cilj ovog rada je dati pregled bioaktivnih sastojaka mlijeka i njihovih potencijalno dobrih učinaka na zdravlje. Neki od sastojaka koji će biti obrađeni su specifični proteini poput laktoferina, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, imunoglobulina, glikomakropeptida te oligosaharidi i konjugirana linolna kiselina o čijim antimikrobnim, antikancerogenim, ACE inhibitornim, antihipertenzivnim djelovanjima svjedoče brojna istraživanja. No, poseban naglasak bit će na bioaktivnim peptidima, proteinskim fragmentima koji imaju pozitivan utjecaj na tjelesne funkcije ili stanja te u konačnici i na zdravlje. Farmaceutici, nutraceutici, nadomjesci su neki od oblika u kojima se bioaktivni peptidi mogu pronaći. Iako su aktivni sastojci mlijeka svrstani u područje koje je vrlo dobro proučeno, malo je medicinskih istraživanja provedeno na ljudima da bi se donijeli nepobitni zaključci o njihovoj dobrobiti za ljudsko zdravlje. No, zahvaljujući razvoju funkcionalne hrane i značaju koji sve više pridobiva, dosadašnja, a i buduća saznanja o ovim vrijednim sastojcima zasigurno će doprinijeti razvoju novih proizvoda sa pozitivnim zdravstvenim učincima.
mlijeko ; bioaktivni sastojci ; bioaktivni peptidi
nije evidentirano
engleski
Bioactive components in milk
nije evidentirano
milk ; bioactive components ; bioactive peptides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek