Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma" (CROSBI ID 432957)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Spalj, Sara
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"
U ovom radu je ispitan utjecaj otapala, temperature i vremena na efikasnost ekstrakcije polifenola pomoću mikrovalova u sirovoj kavi i otpadu espresso kave. Spektrofotometrijskim određivanjem polifenola su odabrani najpovoljniji uvjeti ekstrakcije (50 %-tni etanol, 50 °C, 5 min), koji su potom korišteni kod daljnje pripreme ekstrakata otpada kave i njihove ugradnje u pektinske biofilmove. Rezultati su pokazali da najbolja mehanička svojstva imaju 1 %-tni pektinski biofilmovi s 50 %-tnim glicerolom, obogaćeni s 10 i 20 %-tnim etanolnim ekstraktima otpada kave. Također, provedena je i ekstrakcija lipida iz uzoraka sirove kave i otpada, a u dobivenim izolatima je određen sadržaj masnih kiselina. Među njima prevladavaju zasićene s udjelima od 45, 88 % (otpad) i 55, 05 % (sirova kava). U zaključku, ovim radom je pokazano da se polifenolni ekstrakti otpada kave mogu uspješno koristiti za proizvodnju funkcionalnih biofilmova, dok mogućnost primjene ulja kave za izradu kompozitnih biofilmova (polisaharidi i lipidi) treba dodatno istražiti.
Otpad kave ; Polifenoli ; Lipidi ; Biofilm ; Mikrovalna ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Pectin biofilms incorporated with polyphenolic extracts of spent espresso coffee "Karoma"
nije evidentirano
Spent coffee grounds ; Polyphenols ; Lipids ; Biofilm ; Microwave asisted extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
04.06.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb