Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata (CROSBI ID 279529)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mihaljević Žulj, Marin ; Počepan, Ivan ; Viskić, Marko ; Maslov Bandić, Luna
hrvatski
Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata
Izbor kvasca za proizvodnju žitnog destilata može značajno utjecati na prinos etanola i konačnu kvalitetu proizvoda. Cilj rada bio je ispitati utjecaj dvaju kvasaca različitih namjena na kvalitetu destilata dobivenog dvostrukom destilacijom fermentirane ječmene sladovine na jednostavnom destilacijskom uređaju. Korištena su dva kvasca, Saccharomyces cerevisiae komercijalnog naziva FERMOALE AY4, te kvasac Saccharomyces cerevisiae var. bayanus komercijalnog naziva EC1118. Kemijskom analizom utvrđeno je kako je kvasac AY4 uvjetovao bolji prinos u etanolu (3 % više etanola) i nižu titracijsku kiselost destilata. Plinskom kromatografijom utvrđene su povišene koncentracije acetaldehida u oba uzorka, pa je u uzorku AY4 determinirano 274 mg L-1 a.a., a u uzorku B 356 mg L-1 a.a. Nadalje, koncentracije viših alkohola u oba su uzorka bile povišene. U uzorku AY4 determinirano je 2179 mg L-1 a.a, dok uzorak EC1118 sa 3602 mg L-1 a.a. ukupnih viših alkohola već ulazi u kategoriju destilata niže kvalitete. Uzorak EC1118 bio je bogatiji etil acetatom, dok je uzorak AY4 imao više koncentracije ostalih estera što je rezultiralo kompleksnijom aromom i punijim okusom destilata A.
žitni destilat, kvasac, hlapivi spojevi, esteri, viši alkoholi
nije evidentirano
engleski
Effect of yeast on cereal spirit quality
nije evidentirano
cereal spirit, yeast, flavour congeners, esters, higher alcohols
nije evidentirano