Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1065630

Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane


Ćurić, Duška; Novotni, Dubravka; Bojana, Voučko; Nikolina Čukelj Mustač
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2019. str. 37-62


CROSBI ID: 1065630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane
(Possible usages of milling by-products for functional food production)

Autori
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Bojana, Voučko ; Nikolina Čukelj Mustač

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
37-62

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
enzimska hidroliza, kriogeno mljevenje, posije žitarica, ultrazvuk visokog intenziteta, trajnost proizvoda
(enzyme hydrolisis ; cryogenic milling ; cereal bran ; high-intensity ultrasound ; food shelf-life)

Sažetak
U mlinskoj industriji nastaje značajna količina nusproizvoda, prvenstveno posija, koje su jestive i bogate prehrambenim vlaknima, mineralnim tvarima, vitaminima i bioaktivnim spojevima kao što su fenolne kiseline, arabinoksilani, β-glukani, alkilresorcinoli, lignani, flavonoidi i fitosteroli. U ovom poglavlju prikazan je nutritivni sastav posija pšenice i prosa te ljuski heljde, kao i dosadašnje spoznaje o procesima njihove stabilizacije i mogućnostima primjene u proizvodnji hrane s dodanom vrijednošću, a s ciljem očuvanja okoliša i zdravlja ljudi. Prikazan je utjecaj finog usitnjavanja kriogenim mljevenjem, obrade ultrazvukom visokog intenziteta, mikrovalovima te enzimske obrade i/ili fermentacije posija pšenice, prosa i heljde na sastav pojedinih frakcija, njihovu tehnološku funkcionalnost, udio bioaktivnih spojeva te biološku iskoristivost makro- i mikronutrijenata. Razmotrene su mogućnosti primjene visokovrijednih frakcija obrađenih posija u proizvodnji hrane namijenjene općoj populaciji te osobama s posebnim prehrambenim potrebama. Dodatno je dan osvrt na stabilnost posija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurić, Duška; Novotni, Dubravka; Bojana, Voučko; Nikolina Čukelj Mustač
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2019. str. 37-62
Ćurić, D., Novotni, D., Bojana, V. & Nikolina Čukelj Mustač (2019) Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, str. 37-62.
@inbook{inbook, year = {2019}, pages = {37-62}, keywords = {enzimska hidroliza, kriogeno mljevenje, posije \v{z}itarica, ultrazvuk visokog intenziteta, trajnost proizvoda}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Mogu\'{c}nosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane}, keyword = {enzimska hidroliza, kriogeno mljevenje, posije \v{z}itarica, ultrazvuk visokog intenziteta, trajnost proizvoda}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, year = {2019}, pages = {37-62}, keywords = {enzyme hydrolisis, cryogenic milling, cereal bran, high-intensity ultrasound, food shelf-life}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Possible usages of milling by-products for functional food production}, keyword = {enzyme hydrolisis, cryogenic milling, cereal bran, high-intensity ultrasound, food shelf-life}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font