Aromatski profil kupinovih vina (CROSBI ID 279416)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Svalina, Tomislav ; Nasić, Sara ; Šuste, Marko ; Delić, Žana ; Friganović, Emilija ; Šarolić, Mladenka ; Dorbić, Boris
hrvatski
Aromatski profil kupinovih vina
Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je pomoću vezanog sustava plinska kromatografija- masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku vina od šumske kupine je identificirano 27 spojeva (ukupno 93, 7 %), dok je kod uzorka vina od kultivirane kupine identificiran 21 spoj (ukupno 92, 3 %). U vinu od šumskih kupina je prisutno značajno više monoterpena i norizoprenoida koji su nositelji primarne arome kupine. U vinu od šumskih kupina je prisutno više viših alkohola, a kod vina od kultiviranih kupina više estera, stoga bi u tehnološkom postupku trebalo obratiti pažnju na temperaturu fermentacije koja je jedan od najbitnijih čimbenika za nastanak ovih spojeva.
GC-MS, HS-SPME, hlapljivi spojevi, kupina, vino
nije evidentirano
engleski
Aromatic profile of blackberry wines
nije evidentirano
GC-MS, HS-SPME, volatile compounds, blackberry, wine
nije evidentirano