Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska (CROSBI ID 279415)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Šarolić, Mladenka ; Bosnić, Nikolina ; Friganović, Emilija ; Delić, Žana ; Šuste, Marko ; Svalina Tomislav ; Dorbić, Boris ; Marijanović, Zvonimir Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska // Glasilo Future, 2 (2019), 5-6; 48-57. doi: 10.32779/gf.2.5-6.4

Podaci o odgovornosti

Šarolić, Mladenka ; Bosnić, Nikolina ; Friganović, Emilija ; Delić, Žana ; Šuste, Marko ; Svalina Tomislav ; Dorbić, Boris ; Marijanović, Zvonimir

hrvatski

Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska

Anižeta je prirodno jako alkoholno piće koje se proizvodi aromatiziranjem rakije lozovače prirodnim ekstraktima zvjezdastog anisa (llicium verum Hook.), anisa (Pimpinella anisum L.), koromača (Foeniculum vulgare Mill.) ili drugog bilja koje sadržava jednake glavne aromatične sastojke. U brojnim zemljama mediteranskog područja rakije aromatizirane anisom imaju dugu tradiciju proizvodnje. U našoj zemlji Anižeta je tradicionalno jako alkoholno piće koje se najvećim dijelom proizvodi na otoku Korčuli. Tijekom proizvodnje rakije nastaju brojne hlapljive tvari čiji udjel i sastav određuje kvalitetu gotovog proizvoda. Cilj ovog rada je utvrditi profil hlapljivih sastojaka rakije Anižete. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je tehnika mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je primjenom plinske kromatografije udružene s spektrometrijom masa (GC-MS). Identificirano je ukupno 26 hlapljivih spojeva koji pripadaju sljedećim kemijskim skupinama: esteri, viši alkoholi, terpeni, fenilpropani i norizoprenoidni derivati. Brojčano su najzastupljeniji esteri, a fenilpropani cis-anetol (17, 88 %) i trans- anetol (31, 62 %) su prisutni u najvišem relativnom udjelu te doprinose slatkastoj, specifičnoj aromi Anižete. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa literaturnim podacima sličnih alkoholnih pića u drugim zemljama.

rakija Anižeta, hlapljivi spojevi, anetol, HS-SPME, GC-MS

nije evidentirano

engleski

Chemical analysis of volatile compounds of traditional brandy Anižeta from the island of Korčula – Republic of Croatia

nije evidentirano

Anižeta brandy, volatile compounds, anethole, HS-SPME, GC-MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2 (5-6)

2019.

48-57

objavljeno

2623-6575

10.32779/gf.2.5-6.4

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice