Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambene navike koje pogoršavaju gastrointestinalne simptome kod sindroma iritabilnog crijeva u mlađoj odrasloj populaciji (CROSBI ID 432815)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sudar, Valentina Prehrambene navike koje pogoršavaju gastrointestinalne simptome kod sindroma iritabilnog crijeva u mlađoj odrasloj populaciji / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Sudar, Valentina

Banjari, Ines

hrvatski

Prehrambene navike koje pogoršavaju gastrointestinalne simptome kod sindroma iritabilnog crijeva u mlađoj odrasloj populaciji

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj kojeg karakterizira pojava abdominalne boli i poremećaji motilacije. S obzirom da značajno utječe na kvalitetu života i produktivnost oboljelih, predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Patofiziologija IBS-a je vrlo kompleksna no psihofizičko stanje i prehrana bogata tzv. FODMAP-ima (fermentabilni oligo-, di-, monosaharidi i polioli) se povezuje s pogoršanjem simptoma. Cilj ovog rada bio je utvrditi karakteristike prehrane i utjecaj psihofizičkog stanja (DASS 21 upitnik) kod jako izraženih gastrointestinalnih simptoma specifičnih za IBS (GSRS-IBS upitnik) u mlađoj odrasloj populaciji. Provedeno je opažajno istraživanje putem online ankete koju je ispunio 171 ispitanik (84, 8 % žena i 15, 2 % muškaraca) prosječne dobi 23 godine. Visoki IBS skor (44-75 bodova) je utvrđen kod 19, 3 % ispitanika. Utvrđena je statistički značajna razlika IBS skora po dobi (p=0, 049), ali ne i po spolu. Ispitanici s visokim IBS skorom imaju značajno izraženije razine stresa (p<0, 001), depresije (p<0, 001) i anksioznosti (p<0, 001). Viši IBS skor značajno korelira s lošijim psihofizičkim stanjem osobe. Viša razina stresa je neovisni čimbenik rizika za viši IBS skor. Rizik za viši IBS skor raste za 27, 2 % po svakom bodu porasta razine stresa (OR=1, 272, 95 % CI=1, 066-1, 519, P=0, 008). Viša konzumacija umaka i gotovih jela pokazuje slabu korelaciju s višim IBS skorom (rho=-0, 157). Također, rizik za viši IBS skor raste za 72, 4 % ukoliko osoba u pravilu preskače obroke (OR=1, 724, 95 % CI=1, 035-2, 871, P=0, 036) dok rizik za viši IBS skor raste za 86, 7 % ukoliko osoba smatra da joj određena hrana smeta i izaziva GIT simptome (OR=1, 867, 95 % CI=1, 166-2, 991, P=0, 009).

sindrom iritabilnog crijeva ; IBS skor ; prehrana ; psihofizičko stanje

Istraživanje se nadovezuje na prethodno provedeno istraživanje Josipe Dragičević (2018).

engleski

Dietary Characteristics with Adverse Impact on Irritable Bowel Syndrome Symptoms in Young Adults

nije evidentirano

irritable bowel syndrome ; IBS score ; diet ; psychophysical condition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

04.06.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam

Poveznice