Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba (CROSBI ID 279194)

Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija

Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 3; 227-233

Podaci o odgovornosti

Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario

hrvatski

Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba

Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.

omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe

nije evidentirano

engleski

The impact of stunning and killing methods on the quality of fish meat

nije evidentirano

stunning ; killing ; welfare ; quality ; meat ; fish

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XXII (3)

2020.

227-233

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice