Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba (CROSBI ID 279194)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario
hrvatski
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba
Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.
omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe
nije evidentirano
engleski
The impact of stunning and killing methods on the quality of fish meat
nije evidentirano
stunning ; killing ; welfare ; quality ; meat ; fish
nije evidentirano