Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva (CROSBI ID 432765)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hofer, Simona Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Hofer, Simona

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva

Šljiva se smatra jednom od najkonzumiranijih voćnih vrsta u svijetu. U Hrvatskoj su očuvane neke stare tradicionalne sorte poput Bistrice te se istražuje njihova pogodnost za konzumaciju i preradu. U Hrvatskoj raste trend proizvodnje rakije šljivovice, koja je stavljena na listu jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske, stoga raste i popularnost uzgoja tradicionalnih sorata šljiva. Cilj rada bio je istražiti kvalitetu 3 tradicionalnesorte šljive za proizvodnju kvalitetnih voćnih rakija, a to su 'Bistrica', 'Bijela sitna' i 'Jajara'. Svaka sorta šljive prerađena je i fermentirana zasebno. Nakon alkoholne fermentacije provedena je jednokratna destilacija voćnog vina na jednostavnom uređaju te su izvršene kemijske analize kako bi se utvrdila pogodnost tih sorata za proizvodnju destilata. Destilati od sve 3 sorte bili su odgovarajućeg kemijskog sastava. Prosječno su sadržavali oko 45% vol a.a.. Koncentracija metanola je kod svih destilata bila u dopuštenim granicama za rakije šljivovice i prosječno je iznosila 980, 9 mg/L a.a. Također su određeni prosjeci koncentracija ukupnih estera(1364, 26 mg/L a.a.) i ukupnih kiselina(415, 18 mg/L a.a.). Između uzoraka utvrđeno je znatno variranje koncentracija viših alkohola. Nakon istraživanja, zaključeno je da su sve 3 sorte šljive pogodne za dobivanje rakija vrlo visoke kakvoće.

šljiva, šljivovica, tradicionalne sorte, destilacija, kemijska analiza, viši alkoholi

nije evidentirano

engleski

Quality of plum spirit made from traditional plum cultivars

nije evidentirano

plum, plum brandy, traditional varieties, distillation, chemical analysis, fusel oils

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

28.05.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija